Cine sunt câștigătorii Festivalului Internațional Film O’Clock

Prima ediție a Festivalului Internațional Film O’Clock s-a încheiat pe 3 martie, cu decernarea premiilor pentru competiția de scurtmetraje. Titlul de „Cel mai bun scurtmetraj” a fost câștigat de două producții.

Film O’Clock a propus o experiență culturală colectivă pentru iubitorii de film din cele cinci țări participante – Lituania, România, Grecia, Egipt și Africa de Sud. Selecția filmelor a fost realizată de o echipă de cinci cineaști – Mirona Radu (regizoare și curatoare, România), Dian Weys (regizor, scenarist, Africa de Sud), Andrew Mohsen (critic de film, curator, Egipt), Ioanna Kryona (regizorare și curatoare, Grecia) și Rimantė Daugėlaitė (consultantă de film, Lituania) și a constat în filme produse exclusiv în aceste țări, atât scurtmetraje de impact, producții noi, dar și filme clasice și foarte cunoscut

Competiția de scurtmetraje a inclus 15 producții – o animație, două documentare și 12 ficțiuni, câte trei din fiecare țară participantă. Scurtmetrajele din competiție au concurat pentru două premii, Premiul Publicului pentru „Cel mai bun scurtmetraj”, în valoare de 1.000 Euro, acordat producătorului filmului, și „Premiul special”, oferit de organizatori, în valoare de 600 de euro, acordat regizorului sau regizoarei cu o contribuție artistică remarcabilă la frumusețea cinematografiei contemporane.

În urma votului publicului, desfășurat online, scurtmetrajele Sunday At Five (r. Sherif El Bendary, Egipt) și The Mouse Story (r. Miltiades Christidis, Grecia) au primit un număr egal de voturi, iar premiul a fost împărțit între cele două echipe de producție. Pe de altă parte, filmul The Promised (r. Ahmed Elghoneimy, Egipt) a fost alegerea organizatorilor pentru Premiul Special.

Imagine din filmul SUNDAY AT FIVE (c) redstarfilms.net
Imagine din filmul THE MOUSE STORY (c) shampoofilms.com

Festivalul Internațional Film O’Clock a fost un eveniment inițiat de Mirona Radu, profesionistă din industria filmului cu o experiență de aproape 10 ani în producție și distribuție de film, precum și festivaluri internaționale, și organizat de Creatrix Fama și Culture Reality. Proiectul a fost co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. 

Partenerii proiectului: Festival Scope, MUBI, XR Journeys, Muzeul Național al Țăranului Român, Cinema Muzeul Țăranului, Centrul Național de Film Lituanian, Lithuanian Short Film Agency, Centrul Național de Film Grec, Romuva Cinema, Stranger Film, Cătălina Radu, Asociația Informală a Vocilor pentru Incluziune, Filmex Film, MK2, Rotana Media Group, Ambasada României în Republica Lituania, Ambasada Republicii Elene în România, Ambasada Republicii Lituania în România, Ambasada Republicii Africa de Sud în România.

Parteneri media: Rock FM, Music Channel, Hotnews, AGERPRES, National Geographic, Spotmedia, Iqads, Romania Journal, Suplimentul de Cultură, Ziarul Metropolis, Liternet, Observator Cultural, Zile și Nopți, The Institute, Iqool, Cinemap, AARC, filme-carti.ro, SMARK.


Pentru noi, experiența de vizionare ne-a făcut să simțim că suntem parte din festival și că putem povesti și altora despre implicarea echipei din spatele cortinei virtuale. Știm bine câtă muncă necesită coordonarea unui asemenea eveniment și, chiar dacă poate părea că online-ul face lucrurile mai ușoare, adesea adevărul este undeva la mijloc. Felicităm întreaga echipă FILM O’CLOCK și așteptăm cu mare interes ediția următoare!

1

Comentează