X-Gender
FOTO Iulia Dromereschi

CĂRTICEALĂ | „X – Gender”: Niciodată nu e prea târziu

Recent, am terminat de citit X-Gender, o carte extraordinar de faină, care spune povestea de viață a unei minorități.


X-Gender este o autobiografie manga scrisă de Asuka Miyazaki, o persoană x-gender care, la vârsta de 33 de ani, își dă seama că îi plac femeile. Călătoria de auto-descoperire este foarte lungă și plină de obstacole, dar în final, prietena din liceu, cu care făcea totul, revine în prim-plan, răsturnând situația la 180 de grade.

 

Citește și Heartstopper – seria de benzi desenate care oferă refugiu tinerilor din comunitatea LGBTQIA+

Acum, părerea mea despre carte. Mi-a plăcut. Oricum, sunt un pasionat de cărțile LGBTQIA+, iar aceasta s-a ridicat la așteptările mele. Pe lângă povestea pe care o spune, care, by the way, este foarte realistă și detaliată, cartea are și părți despre care pot spune că m-au educat în ceea ce privește termenii LGBT.

x-gender
FOTO carturesti.ro

Am aflat mai multe despre diferențele dintre identitatea de gen și genul propriu zis, care nu sunt același lucru. Cartea mi s-a părut foarte bine scrisă, dar au fost și câteva lucruri minore care m-au făcut să acord acestei cărți nota patru din cinci, așadar să intrăm în rubrica de „pro și contra”.

Puncte tari

Educația despre comunitatea LGBT reprezintă unul dintre cele mai importante puncte forte ale cărții. X-Gender oferă informații referitoare la termenii specifici și explică foarte bine fiecare secțiune, incluzând aproximativ 90% din aceasta. Pe lângă asta, aici sunt cele mai bune trei puncte ale cărții:

  1. Descrierea plot-ului: Acțiunea este foarte bine conturată, cu ajutorul imaginilor și fețelor expresive ale protagonistului. Am reușit cu foarte mare ușurință să îmi imaginez experiențele prin care a trecut.
  2. Ușurința cu care se citește: Fiind manga (pentru cine nu știe, manga sunt niște benzi desenate în stil japonez, expresive și puțin exagerate, tocmai pentru a transmite cât mai bine emoțiile prin care trec personajele), am reușit să o termin doar într-o oră. Așadar, X-Gender este perfectă pentru un light read.
  3. Diversitatea: Deși te-ai putea gândi că X-Gender cuprinde doar un WLW romance, nu e așa. Personajele sunt diverse și putem să vedem câte puțin din fiecare tip de relație LGBT.

Puncte slabe

Acum, trecând la părțile mai puțin bune ale cărții, iată care sunt cele două puncte care au făcut ca nota finală să fie ⅘.

  1. Nu sunt fan manga: Știu, subiectiv, dar eu nu sunt cel mai mare fan al acestui gen. Acum, nu dați cancel platformei, sau mie. Nu am zis că urăsc manga, ci doar că nu sunt cel mai mare fan. Cu toate acestea, cartea mi s-a părut puțin exagerată în anumite părți, dându-mi impresia că personajul urla la celelalte, când, de fapt, vorbea doar puțin mai tare, confuzându-mă puțin.
  2. Mi-a fost puțin neclară acțiunea la început: Deși, așa cum am mai spus, cartea explică foarte bine termenii și acțiunea la începutul cărții, aceasta este puțin neclară, deoarece nu am știut exact personajele și cum de s-a ajuns la începutul acela, dar pe parcurs, am reușit să înțeleg și backstory-ul.

 

Concluzii

X-Gender a reușit să mă țină captivat pe parcursul celor 154 de pagini de desene, prin stilul lor și prin poveste, făcându-mă să trăiesc o experiență unică. O recomand cu mare drag, deoarece este o carte foarte drăguță, modernă, ușor de citit. Și îți poate oferi o altă perspectivă asupra comunității LGBTQIA+. Totodată, îți arată greutățile cu care se confruntă persoanele din această minoritate.

Cartea se găsește în rețeaua de librării CĂRTUREȘTI.


O recenzie scrisă de Matei Knakoschi (departamentul #cărticeală)

Editată de Sorina Sfreja-Nemeș

Corectată de Iulia Dromereschi

Layout de Diana Hîncu

2
Matei Knacoschi
Sunt Matei Knacoschi și sunt elev la Colegiul Național „Garabet Ibrăileanu” din Iași. Mereu mi-a plăcut să scriu. Să reușesc să îmi exprim opinia într-un mod fain, dezinvolt și cult în același timp. Sunt deschis la lucruri noi. Mă adaptez foarte repede la schimbări și îmi doresc să învăț cât mai multe „trick-uri”.