Heartless
FOTO Alexandra Popa

CĂRTICEALĂ | Storia Book Quest: La o petrecere cu ceai

Dacă vreodată ați stat și v-ați întrebat ce poate fi mai bine decât să citiți o carte de la Editura Storia, ar fi bine să știți că experiența nu este completă fără un club de carte Storia Book Quest, unde se strâng în fiecare lună cititori de toate vârstele pentru a vorbi cu pasiune despre o lectură comună. Este o adevărată aventură participarea la un astfel de grup și deseori presupune premii și costume. Știu că sună prea bine să fie adevărat, dar vă asigur că este o întrunire accesibilă oricui și tot ce aveți de făcut este să citiți și să vă formați o părere.


Pe 26 noiembrie 2021, subiectul întâlnirii a fost Heartless, de Marissa Meyer, carte apărută de curând în portofoliul editurii. Ca de fiecare dată, ne-am strâns, cu mic cu mare, la ceas de seară, pentru a schimba păreri animate de o ceașcă de ceai și ceva dulce.

Heartless
FOTO Alexandra Popa

Cum nicio întâlnire nu este menită să semene cu alta, și cum aceasta a fost ediția fantasy pentru club, o provocare memorabilă ne-a așteptat pe toți. Heartless oferă, pe lângă un retelling plin de suspans, un palmares impresionant de personaje fantastice și neconvenționale, care ne-au servit drept inspirație. Astfel am ajuns să fim Regine de Cupă, bufoni enigmatici și pălărieri magici, în timp ce dezbăteam cu entuziasm ce a avut cartea de oferit. 

 

Clubul de carte Storia Book Quest are loc în fiecare lună și a fost inițiat de Iulia Dromereschi, care îl și moderează. Pornind, în 2020, cu lectura cărților apărute în colecția Storia Plus, a continuat cu dezbaterea celor publicate în colecția Young Adult, alternând romanele Fantasy cu cele Contemporary. Luna aceasta ne (re)vedem pe 21 ianuarie și discutăm despre „Dragă Evan Hansen”.

Oh, și vă garantez că au fost multe de discutat, pornind de la narațiune, continuând cu personajele și ajungând în final și la povestea originală, de la care a pornit totul. Pot spune că am fost o gașcă pestriță cu păreri și așteptări uneori foarte diferite, dar în asta constă mai mereu distracția, dacă mă întrebați pe mine.

Pentru cei dintre voi care nu sunteți familiari cu titlul discutat la această ediție, aflați că este o carte pe care merită să o încercați, fie pentru a retrăi un basm iubit într-o altă versiune a sa, fie pentru a descoperi o lume nouă și ciudată, care nu are cum să dezamăgească. O urmărim pe Cath alergând prin viață ca și cum ar purta papucii altcuiva, niciodată suficient de curajoasă pentru a-și urma visul și în același timp construită dintr-un material care nu îi permite să accepte viața impusă de mama sa. Nimic nu este la voia întâmplării în regat și nimic nu este așa cum te-ai aștepta să fie. Dragostea apare acolo unde nu ar trebui, prăjiturile cuceresc inima unui rege infantil și capetele cad atunci când inimile se frâng. 

Dacă sunteți curioși și vreți să aflați mai multe despre Heartless, avem o recenzie pro & co numai bună pentru voi.
FOTO Alexandra Popa

După cum probabil vă așteptați, discuțiile au fost aprinse în jurul poveștii de dragoste. Un anume bufon misterios a furat inimile cititoarelor noastre, fără pic de regret. 

Mi-a plăcut de Jest după două replici. De ce să nu-i placă la fel de repede și lui Cath de el?

Diana Hîncu Miss Devil

Nu doar Jest a fost sub lumina reflectoarelor. Rând pe rând, personajele au avut momentul lor de strălucire. În timp ce Regele a părut displăcut de toți, asupra lui Cath s-a lăsat cu o dezbatere în toată regula. Dar cine a fost ea de fapt? O protagonistă nesatisfăcătoare și lipsită de inițiativă? Un personaj cu potențial, captiv într-un cerc vicios? Sau poate Cath nu a fost făcută cu intenția de a fi iubită. Va trebui să citiți ca să aflați.

padlet sbq 18 heartless editura storia
Așa arată un padlet organizat de Jules după ce-a fost completat de omuleți (c) AIVI

Pragul de 100 de pagini a reprezentat un moment în care cartea a început să își piardă strălucirea pentru unii, în timp ce pentru alții a fost punctul în care totul a prins contur. Poate tocmai aici este și frumusețea clubului: o carte trezește în fiecare ceva diferit, și ce loc mai bun de a discuta despre asta, dacă nu la un club de carte? 

Heartless vorbește diferit fiecărui cititor, așa cum a demonstrat ediția aceasta. Impresia pe care o va lăsa povestea asupra voastră este un mister pe care doar voi îl puteți dezlega. Sper că am reușit să vă conving să o încercați și poate, cine știe, o să vă alăturați nouă pentru un club viitor. Nu o să regretați! 


Articol scris de Alexandra Popa (departamentul #cărticeală)

Editat de Diana Hîncu (coordonatoare dpt. #cărticeală)

Corectură: Iulia Dromereschi

1
Alexandra Popa
Ador să scriu, fie în jurnal, doar pentru mine, fie pentru un public dornic să îmi cunoască părerea. Cu toate că facultatea intensă pe care am ales-o nu îmi oferă la fel de mult timp ca altor persoane, sunt întotdeauna pregătită să strecor o sesiune de citit oricând e posibil, pe lângă faptul că lucrez cu drag la propria poveste, pe care cândva o voi împărtăși lumii.