Poza a cartii „Pluta”
FOTO Georgiana Talpalaru

CĂRTICEALĂ | „Pluta”: Cartea care te trimite în trecut

Pluta, apărută la Editura Cartea Copiilor, este o carte scurtă, dar pătrunzătoare, scrisă de Jim LaMarche. E plină de emoție și adevăruri pe care poate am început să le uităm.

Încă din primele pagini îl cunoaștem pe Nicky, un băiețel de 8-9 ani. El nu dorește să-și petreacă vacanța de vară cu bunica într-un loc uitat de lume. Și dacă nu era de-ajuns că urma să fie singur toată vara, află că bunica nu are nici măcar televizor, așa că drama e gata!

PENTRU O REDUCERE DE 25% LA ORICE CARTE A EDITURII, VĂ PUTEȚI ABONA LA CAFELUȚA NOASTRĂAm plutit pe râul amintirilor din copilărie și mi-am dorit să mă întorc în acele vremuri lipsite de griji măcar pentru un sfârșit de săptămână.

 

Poza a cartii „Pluta”
FOTO Georgiana Talpalaru

Bunica-vidră

Dar bunica nu e una obișnuită. Ei îi place să creadă că e o vidră, așa că îi găsește treabă nepoțelului, astfel încât el nu apucă să se plictisească sau să-i fie dor de ai lui.

Totul se schimbă când Nicky găsește o plută pictată. Sau poate că pluta îl găsește pe el. O transformă în partenera lui zilnică de pescuit, observat animale sau chiar de dormit, în nopțile călduroase într-un cort făcut de nimeni altcineva decât bunica buclucașă.

 

Poza a cartii „Pluta”
FOTO Georgiana Talpalaru

 

Jim LaMarche, autorul și ilustratorul cărții, este Nicky, băiatul cu bunici care locuiesc lângă o pădure și un râu. El este cel care a descoperit tainele desenului într-o vară, pe o plută. Dar Nicky este și copilul din noi, care duce dorul zilelor lungi de vară. Zile în care singura preocupare era să spionezi cât mai multe animale sau să urci în cei mai înalți copaci.

Poți să mai citești și alte cărți de același autor-ilustrator.

Vezi și Citim cu Mia | „Schimbare de aer”

 

Mi-ar fi plăcut la nebunie să am o bunică-vidră ca a lui Nicky – aparent nepăsătoare, dar prezentă la fiecare ghidușie. Am iubit-o când s-a afișat într-o dimineață, liniștită și echipată cu vesta de salvare pentru Nicky, și l-a învățat pe acesta să vâslească. Băiatul nici măcar nu bănuia că pluta lui nu era un secret pentru bunică, darămite că aceasta știa să o și mânuiască!

 

Personajul principal din cartea „Pluta”, Nicky, alaturi de o imagine cu fiul Georgianei, cei doi semanand foarte mult
FOTO Georgiana Talpalaru (comparatie intre fiul ei si Nicky)

 

Mi-a arătat cum să țin prăjina și să împing. Cu ajutorul ei am manevrat pluta până în mijlocul râului.

 

Vara descrisă de autor m-a făcut un pic invidioasă pe paradisul de care a avut Nicky parte în copilărie, cu scăldat din belșug, animale prietenoase și dormit afară în natură. Tot ce poate fi mai frumos pentru un copil!

 

Pluta este o poveste și pentru cei mari

Cartea îmi pare potrivită pentru copiii de peste cinci anișori, deoarece conține câteva cuvinte care poate nu sunt înțelese de cei mai micuți. Cu toate acestea, poate fi foarte bine citită și de către noi, ăștia trecuți și de-a doua sau a treia copilărie. Pluta e o poveste ca susurul lin al râului de la munte de lângă care nu mai vrei să pleci, căci o citești iar și iar.


Recenzie de Georgiana Talpalaru

Editată de Andreea Sterea

Corectată de Iulia Dromereschi

Layout de Diana Hîncu

1
Georgiana Talpalaru
Sunt de loc din Bacău, dar locuiesc într-un sătuc din Giurgiu și lucrez în București. Am o fetiță, un băiețel, un cățel și un motan. Curtea mea este plină de flori și legume. Îmi place să mă plimb prin pădure și să descopăr munți.