CĂRTICEALĂ | Partea întunecată a magiei: O carte cu o atracție mai puternică decât a Pământului

Partea întunecată a magiei
FOTO nemira.ro

Există cărți care ne atrag, așa cum gravitația atrage toate obiectele de pe Pământ. Așa a fost pentru mine Partea întunecată a magiei, de V. E. Schwab. Prima dată am auzit de ea de la o prietenă care iubește seria și care mi-a trezit interesul. Deși nu știam nimic despre carte până în momentul în care am început să o citesc, acum știu că va rămâne cu mine pentru o perioadă lungă de timp.

 


Înainte de a începe primul capitol, găsim un citat dintr-o carte scrisă de un personaj. Acesta prezintă întreaga idee și întregul concept al lumii în care cititorul urmează să intre. La început, nu prea înseamnă mare lucru, fără să știm ce se întâmplă în carte, însă, odată cu parcurgerea paginilor și intrarea mai adânc în cele patru Londre, citatul începe să capete sens și însemnătate.

Ce e într-adevăr complicat, când vine vorba de magie, este că nu-i atât o chestiune de putere, cât una de echilibru. Prea puțină putere, și devenim slabi. Prea multă, și devenim cu totul și cu totul altceva.

Cele patru Londre
FOTO pinterest.com

Cartea ni-l prezintă pe Kell, un magician care trăiește într-un univers care se hrănește cu magie, în care există mai multe Londre, fiecare cu particularitățile sale. Acestea sunt deosebite cu ajutorul culorilor: Londra Roșie – cea în care magia și omul trăiesc în armonie, și lumea în care a crescut personajul principal, Londra Cenușie – cea în care magia a fost uitată și oamenii duc o viață asemănătoare cu a noastră, Londra Albă – cea în care magia e pe cale de dispariție și oamenii fac orice pentru ea, și Londra Neagră – cea care a fost devorată de magie.

Kell este deosebit, este antari, un magician care poate călători între Londre și mesagerul oficial al afacerilor între lumi. Are o pasiune ilegală: face contrabandă cu obiecte din Londra Roșie și colecționează obiecte din celelalte Londre. Această pasiune declanșează evenimentele din carte, în momentul în care transportă, fără să știe, un obiect periculos dintr-o lume în alta și ajunge să îi fie furat de către Lila, o hoață din Londra Cenușie. Cei doi ajung să lucreze împreună când descoperă că au intrat într-o încercare de preluare a puterii de către niște gemeni nebuni.

Personajele sunt unice și foarte bine conturate. Kell mi s-a părut foarte puternic, cu o fire sigură, care face orice pentru a-și atinge scopul și, în același timp, sufletist. Lila este una dintre cele mai puternice personaje feminine despre care am citit vreodată. Îmi place că se îmbracă și se comportă exact cum dorește, fără să o intereseze stereotipurile societății. Pe tot parcursul cărții arată cât de puternică și curajoasă e, dovedind că nu are nevoie să fie protejată de nimeni și că e la fel de puternică psihic și fizic ca un bărbat.

Frumusețea nu i-ar fi servit. Și Dumnezeu știa că ea nu le invidia pe lady, strânse fedeleș în corsetele lor și cu grămezi de fuste, cu râsul lor fals și felul ridicol în care îl foloseau. Felul în care leșinau și se sprijineau de bărbați, mimând slăbiciunea ca să savureze puterea lor.

Ana citind O parte întunecată a magiei
FOTO Ana Bîrsan

Relația protagoniști-antagoniști este clară încă de la început, prezentând sentimentele de ură reciprocă limpede ca lumina zilei. Personajele negative sunt foarte ușor de identificat. Încă dinainte de a intra în contact cu Kell, cititorul își dă seama că e ceva putred la mijloc prin sadismul și lipsa de suflet a celor care-i stau împotrivă.

Cartea mi se pare un Fantasy diferit față de ce am citit până acum, din pricina numeroaselor lumi create de autoare într-o singură carte. Fiecare lume este clădită cu minuțiozitate, având propria istorie și proprii regi cu personalități, obsesii și pasiuni diferite. Unul dintre lucrurile mele favorite la cele patru Londre a fost prezența unor elemente asemănătoare, care te ajutau să faci paralele între lumi.

Cartea are de toate: personaj principal masculin pe care oricine poate să îl placă, o protagonistă care dovedește cât de capabilă e de fiecare dată când lumea o crede slabă, aventuri care aproape omoară personajele principale, magie cu propria voință și cu care nu e bine să te joci (Kell descoperă asta pe propria piele), personaje negative care nu sunt rele doar din cauza unor traume din trecut, și o urmă de romance.


Recenzie scrisă de Ana Bîrsan (departamentul #cărticeală)

și editată de Diana Hîncu (coordonatoarea dept. #cărticeală)

Corectură și layout: Iulia Dromereschi

 

3