Mentalitatea de cercetaș
FOTO Ema Toda

CĂRTICEALĂ | Mentalitatea de cercetaș: Învinge soldatul din tine

Romanul Mentalitatea de cercetaș, de Julia Galef, își propune un studiu în adâncime asupra mecanismelor din spatele gândirii noastre. Spre a avea o gândire mai clară, rațională, această analiză este însoțită de soluții, metode de a corecta erorile unei judecăți fără temei sau, cum e numită în carte, mentalitatea de soldat.


CERCETÁȘ, -Ă, cercetași, -e, s. m. și f. 1. Persoană trimisă să cerceteze, să ia informații despre ceva; militar care execută o cercetare

Mentalitatea de cercetaș este cea care îți permite să recunoști când ai greșit, să-ți identifici punctele vulnerabile, să-ți testezi presupunerile și să te reorientezi.

Mentalitatea de cercetaș
FOTO Ema Toda

Sună promițător, nu? Și eu am zis la fel. Spre marea mea rușine, nu prea obișnuiesc să citesc cărți nonfiction. Așa că, atunci când am văzut Mentalitatea de cercetaș, mi-am zis că e ocazia perfectă să schimb acest lucru. Ca orice om, am profitat de ocazie și am dus cartea cu mine la școală. Inițial, cu gândul să pară că citesc cărți intelectuale. Mai târziu, cartea s-a dovedit folositoare la o oră de economie: a calmat supărarea profesorului, un cititor înrăit, și ne-a scăpat de o lucrărică puternică. Totul era genial, până la urmă nici nu începusem cartea și deja dădea rezultate în viața mea!

Însă aplicabilitatea cărții nu a mai fost așa ascendentă după 70 de pagini. Simțeam cum informațiile intră într-o horă cu neuronii mei și nu mai înțelegeam nimic. Mai multe despre acest sentiment, puțin mai târziu.

Cercetaș sau soldat?

Să începem cu punctele tari ale romanului. Primul lucru pe care l-am observat și care mi-a stârnit atenția a fost stilul autoarei de a prezenta cele două tipuri de gândire: mentalitate de soldat vs mentalitate de cercetaș

Mentalitatea de cercetaș vs mantalitatea de soldat
FOTO Ema Toda (tabel preluat din Mentalitatea de cercetaș, de Julia Galef)

Cele două tipuri de mentalități constituie ideea de bază a cărții, în continuare fiind exemplificate tot mai multe situații de gândire de soldat și cum să le remediem. Alt lucru care mi-a plăcut a fost modul în care erau prezentate aceste idei. Se pleca de la un exemplu popular, în contrast cu exemplul bine prezentat, și, trecând astfel la aspectele slabe ale cărții, se afla concluzia fiecărei idei: vag precizată și abia generalizată. La început, am crezut că ni se va explica mai târziu, însă paginile tot treceau și eu nu mai primeam răspunsurile pe care le doream.

Mentalitatea de cercetaș
FOTO Ema Toda

Aici poate fi și strict problema mea, deoarece sunt genul de persoană care învață din idea abstractă mai bine decât din exemplele concrete. În mod normal, mi-aș fi tras singură concluziile, dar după un capitol despre raționamentul motivat, parcă îmi era frică să mai fac asta. Continuând ideea prezentată la început, după 70 de pagini de exemple negeneralizate, îmi era greu să știu sigur ce să mai cred. Totul amestecându-se la final, aveam o durere mare de cap și multe semne de întrebare. 

 

Dacă ați citit cartea sau sunteți curioși/curioase cum decurge un club de carte organizat de asociația noastră, vă invităm la publica.files v13.0, club moderat de Iulia Dromereschi și organizat cu sprijinul editurii. Vă reamintim că se desfășoară pe zoom și că puteți comanda cartea de pe site-ul editurii, iar la o comandă de minim 50 de lei efectuată zilele acestea primiți și o carte cadou.

Mentalitatea de cercetaș, de Julia Galef, este o carte care te ajută să gândești mai clar și care merită o șansă, iar dacă stilul tău de învățare este bazat pe elemente concrete sunt convinsă că o să rămâi cu multe informații în urma lecturii.


O recenzie de Ema Toda (departamentul #cărticeală)

Editată de Diana Hîncu (coordonatoare dpt. #cărticeală)

Corectură de Iulia Dromereschi

3
Ema Toda
Încă din clasa a V-a am fost pasionată de lectură, citind romanele de parcă erau apă, iar eu eram cel mai însetat om din lume. Aș putea să mă caracterizez ca un cititor gurmand pentru că pot să savurez orice tip de carte.