FOTO Diana Hîncu. Mircea Țara explică harta Nlithiei

CĂRTICEALĂ | Lansare de carte – Ce se află la „Marginea lumii”?

Pe 12 decembrie 2023, după ani de așteptări, al cincilea volum din seria Baladele Nlithiei a văzut lumina zilei. Ne-am strâns,  ca o mare familie, la Hidden, alături de scriitorul Mircea Țara.

Am vorbit despre noul său volum, Marginea lumii, despre dragoni, magie și nu doar. La discuție au participat Iulia Dromereschi (redactoarea romanului), Andrei Șerban Mazilu & Andreea Sterea (scriitori și fondatori ai Editurii Crux Publishing) și Karla Georgescu (îmblânzitoare de dragoni și profesionistă de succes în publicitate).


Personaje rupte din realitate

Nu se putea să ratez apariția unui nou volum al uneia dintre seriile mele preferate: Baladele Nlithiei. Din acest motiv, m-am aventurat și eu printre iubitorii de dragoni și, cu o cană de mied (bine, bine, m-ați prins, era de fapt vin fiert), mi-am petrecut câteva ore pentru a explora tărâmul magic al Kelesiei, locul în care se petrece acțiunea din romanul Marginea lumii.

Inevitabil, s-a vorbit foarte mult despre noul volum, și am aflat mici detalii din firele  sale narative. Mi-a plăcut să văd în ce direcții o iau anumiți protagoniști, mai precis să văd ce îi așteaptă pe Vel și pe Asht. Și, după cum era de așteptat, a urmat o dezbatere despre personaje. Concluzia unanimă a fost că sunt tangibile, realiste, dar că nu ai vrea să te întâlnești cu (unele dintre) ele.

 

FOTO Diana Hîncu

Citește și „Visul meu este să fiu plătit din scris”. Un interviu cu Mircea Țara

 

Am ajuns și la o dezbatere despre care este cel mai îndrăgit personaj al seriei. Asht a fost numele care a răsunat cel mai mult, însă nici Vel nu s-a lăsat mai prejos. Dar pentru mine, tot Într-o-Aripă este câștigătorul. Un lucru e sigur: toți ajung să facă lucruri de care nu sunt neapărat mândri, dar care sunt necesare.

 

Peripeții neașteptate

Acum, că avem personajele, a venit timpul să vorbim despre lume. În acest volum explorăm o nouă parte a Nlithiei. Nu cred că ar trebui să fie o veste șocantă, căci titlul însuși ne dă indicii, dar mergem la marginea lumii. Și da, nu e o metaforă, marginea lumii chiar e marginea lumii, pentru că, din câte se pare, Nlithia este o lume plată. Care nu e cărată pe spate, din păcate, de o țestoasă gigantică (sau de un dragon).

 

FOTO Diana Hîncu. Mircea Țara explică harta Nlithiei

 

Și aici, respectabili cititori, am aflat o veste care mi-a înghețat puțin sângele în vene: o mare parte din acțiune are loc pe mare. Probabil că nu pare o veste atât de impresionantă. Cu toate astea, din cine știe ce motiv, am mereu o reținere legată de cărțile/ filmele unde este implicat oceanul. Nu știu exact de ce, căci, în majoritatea cazurilor, mi-au plăcut în cele din urmă respectivele cărți/ filme. Dar se anunță o aventură anevoioasă.

Trecând însă peste acest aspect, a urmat o discuție despre autenticitatea Nlithiei, cu accent pe faptul că toate mâncărurile, lucrurile și vietățile misterioase care trăiesc în ea o fac unică. În timpul lansării, câțiva au încercat să compare lumea și personajele cu scrierile unor autori mai mari. Eu tind să fiu de acord cu ce a spus Iulia în final, căci asta tot susțin și eu de câțiva ani: cărțile lui Mircea se simt ca fiind cărțile lui Mircea, și atât.

 

FOTO Diana Hîncu. Autorul răspunde la întrebările publicului

Să pornim în aventură la marginea lumii!

Evident, Mircea Țara a primit întrebări și provocări și din public, și am vorbit despre dragoni, sisteme de magie și dificultăți din timpul procesului de scriere. În acele momente, m-am simțit ca într-o familie mare, care împărtășește aceeași pasiune pentru universurile magice din cărți și filme. M-am bucurat să văd oameni vrăjiți de Nlithia, la fel ca mine, și abia aștept să pornesc în noua aventură către Marginea lumii, deci fiți pe fază, căci povestea nu s-a terminat încă.

 

FOTO Iulia Dromereschi. Diana și „Marginea lumii”

Redactare și layout de
Diana Hîncu

Editare de Andreea Sterea

Corectură de Iulia Dromereschi

2
Diana Hîncu
Sarcasmul și ironia îmi sunt cele mai bune arme... deși uneori sunt însoțite de mult prea multe glume proaste și momente „stânjenante”.