CĂRTICEALĂ | Eliza și monștrii ei (Francesca Zappia)

FOTO goodreads.com

Eliza și monștrii ei, de Francesca Zappia, urmărește povestea Elizei, o fată în ultimul an de liceu care, deși pare pierdută în solitudine, în mediul on-line prinde o altă formă: LadyConstellation, autoarea celui mai popular webcomic. Cu o familie care nu o înțelege și o lume care o respinge, aceasta își promite să rămână în anonimat, ca nimeni să nu cunoască legătura dintre ea și banda desenată. Obișnuită ca fanii săi să fie doar în realitatea virtuală, percepția pe care o are asupra lumii se schimbă în momentul în care descoperă că elevul nou al școlii este, de fapt, unul dintre cei mai mari fani ai poveștii. Astfel se face că nu mai e așa ușor să separe cele două vieți ale Elizei. I se va afla oare secretul?


La o primă privire, cartea urmărește o poveste interesantă și captivantă despre viața de liceu și sentimentele adolescenților care se simt neînțeleși. Prima iubire, dezamăgirea celor dragi și bullying-ul sunt doar câteva dintre temele prezente. Dar ce face cu adevărat special mesajul pe care îl transmite? Ce se află în spatele cuvintelor, o altă semnificație, conotativă. După cum anticipează și titlul, Eliza are mulți monștri, unul mai înfiorător decât altul: anxietatea socială, depresia, gândurile suicidare.

Am un mic monstru în creier care îmi controlează sentimentul de îndoială. Monstrul e inteligent, mă urmărește tot timpul și, când nu sunt complet sigură pe mine, dezleagă îndoiala și o lasă să umble liberă. Și nici atunci când știu că vine peste mine, n-o pot opri.

Astfel, povestea pe care o scrie Eliza este o transpunere alternativă a realității pe care o trăiește. Fără să își dea seama, creează personajul principal, pe Amity, ca un alter-ego, un ideal pe care vrea să îl atingă. Observatorul (un fel de suflet malefic liber) care își găsește casa în Amity are ca inspirație din realitate anxietatea. Totuși, dacă Amity reușește să lupte cu monstrul din interiorul ei, Elizei îi este mult mai greu: prima dată trebuie să conștientizeze existența luptei și după aceea să afle cum să o câștige.

Mă întreb dacă moartea e subită pentru cei care cad în prăpastie sau dacă nu cumva trec ani până ajungi în fund.

Chiar dacă la început Eliza nu conștientizează cu ce se confruntă, în subconștientul ei caută liniște și ajutor: „Vreau să trăiesc în Risht. Acolo nimeni nu se teme de monștri.”

Excluzând perspectiva legată de aceste probleme, romanul prezintă și ideea unei relații romantice sănătoase: aceasta implică timp, răbdare, dar și încredere. Să ai încredere în cineva înseamnă inevitabil să devi vulnerabil în fața acelei persoane, să i te deschizi și să comunici sănătos cu ea, lucruri care nu îi sunt tocmai la îndemână Elizei.

FOTO Ema Toda. Desen de Andra Maria Oneț

Wallace, love interest-ul nostru, este personajul meu preferat. Este plin de substanță, cu un trecut interesant, dar care știe să lupte pentru ceea ce își dorește. Totuși, sunt câteva calități ale lui nu sunt chiar atât deverosimile, ca și cum el ar fi fost construit pentru Eliza. Am putea spune că ,,L-a găsit într-o constelație” – totuși, ca să fii capabil să vezi constelația, trebuie sa fie întuneric beznă.

Aspectul care m-a deranjat cel mai mult și care m-a oprit din a-i oferi cărții cinci stele a fost finalul. După părerea mea, romanul avea povestea construită mult prea lent pentru a se termina așa brusc. Poate oferi o perspectivă greșită asupra rezolvării conflictului ce se regăsește și în realitate.

Concluzionând, împotriva micilor minusuri pe care le-am găsit, Eliza și monștrii ei de Francesca Zappia rămâne una dintre cele mai bune cărți Young Adult pe care am citit-o.


Cinci motive pentru care fiecare tânăr ar trebui să o citească

  • Te face să îți dai seama că nu ești singur, indiferent de dificultățile emoționale cu care te confrunți
  • Te motivează să îți urmezi pasiunile și să lupți pentru visele tale
  • Îți demonstrează că este OK să fii diferit
  • Te motivează să evoluezi neîncetat
  • Îți demonstrează cât de importantă este comunicarea

Cinci motive pentru care fiecare adult ar trebui să citească cartea:

  • Te ajută să înțelegi mai bine prin ce poate trece cu adevărat un adolescent
  • Te face mai înțelegător în legătură cu motivele pentru care acesta este mai rezervat
  • Te ajuta să recunoști semnele anxietății și depresiei
  • Deschide orizontul posibilităților, întrucât mediul on-line este prezentat foarte detaliat
  • Te face să îți dai seama cât de important e să fii înțelegător cu un copil și să-l asculți cu adevărat.

Recenzie scrisă de Emanuela Toda (departamentul #cărticeală)

și editată de Diana Hîncu (coordonatoare dept. #cărticeală)

Corectură și layout Iulia Dromereschi

3
Ema Toda
Încă din clasa a V-a am fost pasionată de lectură, citind romanele de parcă erau apă, iar eu eram cel mai însetat om din lume. Aș putea să mă caracterizez ca un cititor gurmand pentru că pot să savurez orice tip de carte.