CĂRTICEALĂ | Creativitate = supraviețuire?

Scânteia creativă (Agustin Fuentes)

 sau de ce oamenii sunt creativitatea

O recenzie onestă de Arianna Suduc

Scânteia creativă este o altfel de Biblie. O incursiune fantastică în istoria speciei umane, scrisă simplist și pe înțelesul tuturor, care abordează subiecte complexe într-o manieră creativă. Cum era și de așteptat, pentru că scânteia nu putea fi altfel decât creativă. 

Ca să fiu complet sinceră, nu mă dau în vânt după cărțile care vorbesc despre istoria umanității. Sau, cel puțin, nu mă dădeam până la cartea asta. Asociez constant ideea de istoria oamenilor cu aceleași teorii pe care le învățam în școală, despre cum se crede că am apărut noi pe Pământ și așa mai departe. Și când am văzut titlul cărții, nu așteptam ceea ce avea să urmeze: Scânteia creativă nu e despre creativitatea la care te gândești – creativitatea de care ai nevoie ca să scrii, ca să pictezi, ca să compui melodii. Creativitatea lui Fuentes este una mult mai profundă și curajoasă: este creativitatea de care ai nevoie ca să trăiești. Citind Scânteia, am conștientizat niște lucruri care nici nu îmi trecuseră prin minte până atunci: că oamenii care vânau ca să poată mânca erau creativi. Am învățat că și violența era, la începuturile noastre, o soluție creativă (deși nefastă). Mai mult, și poate cel mai relevant dintre toate, Fuentes vorbește despre creativitatea de care ai nevoie ca să reziști cu tine. S-ar putea să fie cel mai dificil război de purtat dintre toate. 

O să râzi, dar închizând cartea asta am realizat că totul e creativitate; copiii mici care se joacă cu mâncarea în farfurie, politicienii care inventează moduri inimaginabile de câștigare a puterii, felul în care strămoșii noștri se gospodăreau și organizau în triburi sau uniuni de triburi. Motivele pentru care au început conflictele armate.  

Ne-am pus numele de dublu sapiens, însemnând că suntem înțelepți de două ori sau că avem, cel puțin, capacitatea de a fi astfel. S-a dovedit că domesticirea și construirea de comunități și mai mari reprezintă o stradă cu două sensuri, care are o mulțime de curbe periculoase și pentru care nu există nici o hartă perfectă. Oare suntem suficient de creativi pentru a parcurge aceste curbe? Ce se va întâmpla dacă nu suntem?

Cred că, pentru cineva care are o bază solidă în ceea ce privește istoria umanității, cartea asta s-ar putea să fie puțin depășită sau plictisitoare; îi tot citeam tatei (care a citit multe cărți despre strămoșii noștri și cum am ajuns să fim unde suntem) și nu era deloc impresionat; dar la fel de tare cred că, pentru cineva care nu a citit la fel de multe despre subiectul ăsta, cartea va fi de-a dreptul o scânteie. Mi-a ridicat multe semne de întrebare și m-a făcut să vreau să discut despre ce am citit, ceea ce cred că spune tot ce trebuie. Analiza pe care o face Fuentes e ușor de urmărit și limbajul e accesibil, narațiunea lui e tare plăcută și accesibilă publicului larg. Mi-a plăcut și organizarea pe capitole, Fuentes nu s-a încurcat în combinații bizare, ci a mers la sigur: în fiecare capitol tratează câte o temă. Limbajul, arta, gătitul, mariajul, spiritualitatea și modul în care aspectele astea nu au schimbat doar oamenii, ci și mediul, își regăsesc, pe rând, un spațiu între pagini.

Fotografie (c) Arianna Suduc

Scânteia creativă a lui Fuentes e o analiză extrem de bine documentată despre ce făceam când… nu eram. Despre ce făceau strămoșii noștri ca să supraviețuiască și cât de creativi erau. Cred, în continuare, că stilul scriitoresc nu e chiar pentru toată lumea, în funcție de cât de multe ai citit din acest domeniu sau nu. Pentru mine, Scânteia creativă a fost un câștig. Este un roman cu o documentare fenomenală, cu mesaj puternic și substraturi relevante pentru existența umană. Cred că fiecare poate lua câte o idee relevantă din cartea asta: poți realiza ce creativi suntem de mici, când plângem că ne e foame. Poți realiza că evoluția înseamnă creativitate și că nu o găsești doar la oameni, ci chiar și la unele animale.

Ce mi-am dat eu seama, dincolo de ce am zis deja? Că oamenii sunt creativitate. Prin felul nostru de a fi și de a face lucruri, suntem creativi. Ce nu mi-a plăcut este că Fuentes este constant confuz: confundă creativitatea cu imaginația și cu inteligența. Creativitatea nu e același lucru cu inteligența și nici același lucru cu imaginația, iar Fuentes le numește pe toate, generic, creativitate. Not the biggest fan of that. 

Dacă până acum credeai că dacă n-ai talent la scris, la cântat ori la pictat nu ești creativ, felicitări! te-ai înșelat. Ești creativ întocmai pentru că, deși nu știi să faci lucrurile acelea, ai găsit altele după care să îți declini existența.


Găsiți „Scânteia creativă” și alte cărți non-fiction captivante pe site-ul Editurii Publica. În perioada târgului online Gaudeamus (16-22 octombrie), toate cărțile lor sunt disponibile cu 30% reducere.

Foto: Arianna Suduc. Editare: Iulia Dromereschi

4
Arianna Suduc
Sunt Arianna și-mi place să dau cuvintele mele lumii dimineața. Iubitoare de cărți, cafea, munte și frumos. Citesc de când mă știu și scriu despre ce citesc tot atunci. Nu-mi imaginez viața fără cuvinte - fie că le scriu, fie că le citesc -, pentru că doar ele mă pot face un om mai bun. Eu n-am vrut niciodată să fiu un om deștept, ci doar să fiu un om bun. Studiez Jurnalismul la Cluj, unde-mi pierd vremea în librării, biblioteci și cafenele, scriind în fața laptopului și mâzgâlind în agendă.