Căzuți din junglă
Căzuți din junglă

CĂRTICEALĂ | „Căzuți din junglă”: Care junglă e mai periculoasă – cea urbană sau cea amazoniană? 

Timp de o săptămână am simțit, datorită lui Alexandru Stermin și cărții sale, Căzuți din junglă, apărută la Editura Humanitas, frig, frică, umezeala pădurii tropicale, dar și exuberanța Carnavalului de la Rio de Janeiro. Dar cum am reușit toate acestea, dacă eu nu am mers niciodată mai departe de Marea Neagră? Poveștile autorului m-au condus.


Câte informații poate să conțină o carte de 200 și un pic de pagini! Câte întrebări, câte răspunsuri! Așa o carte, cum e Căzuți din junglă, trebuie citită măcar de două ori de către fiecare român. Astfel, am putea tria știrile care ne bombardează și informațiile care ne parvin. Am putea înțelege ce avem de făcut pentru a ne salva viitorul.

FOTO carturesti.ro

Căzuți din junglă este structurată în 15 povești care se petrec în șapte locuri din lumea largă, unul mai excentric decât celălalt. În fiecare dintre aceste locuri, Stermin descoperă minuni ale lumii. Dar se și descoperă pe sine, în primatele dintre care facem și noi, oamenii, parte. Totodată, ne prezintă durerile Naturii din ultimele sute de ani, noi, oamenii fiind cei vinovați pentru asta.

Hai-hui printre continente

Haideți cu noi în America de Sud, ca să învățăm de ce șerpi trebuie să ne ferim: de cei tineri! Pentru că ei nu-şi pot controla cantitatea de venin când mușcă, pe când adulții știu cât de greu se produce substanța letală și o păstrează. Așa e și cu emoțiile omului, pozitive sau negative: când ești copil, nu ai aproape deloc autocontrol. Pe măsură ce te maturizezi, înveți să-ți ții în frâu ieșirile și emoțiile.

Următoarea staţie: Siberia! Nu vă așteptați să găsiți pustietăți sau terenuri virgine. Siberia e populată, e defrișată. Siberia începe să moară. Intervenţiile omului nu se mai opresc, animalele nu mai au unde să se ascundă, nu reușesc să se adapteze la schimbare și, astfel, dispar încet-încet.

 

Căzuți din junglă
FOTO Georgiana Talpalaru

„De aproximativ 300.000 de ani, omul schimbă Pământul cu mintea şi mâinile pentru satisfacerea nevoilor” fără a ține cont de coincidențe. Cel mai bine se văd aceste urmări în Islanda și Scoția – următoarea noastră oprire – unde a fost tăiată aproape toată pădurea, iar acum, de când a început reîmpădurirea, solul e atât de erodat, încât nu sunt șanse prea mari să mai fie crească vreodată.

 

Citește și CĂRTICEALĂ| „Artista Henna” și un iz de India

Cine vrea o mușcătură de păianjen în Insula cea Mare? Nici dacă frica pe care o simți în acel moment te face să conștientizezi iubirea față de persoanele departe de tine? Dorul ce te năvălește ca să-ți arate de ce nu poți rămâne în Junglă, deși erai convins că acolo îți este locul. Nevoia de contact fizic să te răpună cu așa mare putere, încât să fii invidios pe pământ în timp ce-l plouă… da, toate aceste gânduri doar de la o mușcătură!

 

Căzuți din junglă
FOTO Georgiana Talpalaru

Să trecem pe lângă pericol și să mergem în căutarea puiului de reptilă cu trei ochi, Tautara, care ne duce cu gândul la legendarul Al treilea Ochi al păsării Hoazin. Acesta ne întoarce în timp, acum 150.000 milioane de ani, pentru a ne imagina pasărea-reptilă. Archaeopteryx, al cărei urmaș direct pare că e: exclusiv ierbivor, puiul se aruncă în apă, înoată mâncând ferigile fragede şi se cațără ușor, datorită degetelor și ghearelor pe care le are la picioare şi aripi. Ah, câte minuni!

Cum se izolează un explorator?

Nu pot să-mi imaginez cum a trăit scriitorul primul an de pandemie, având în vedere că toate regulile de izolare s-au instituit la puțin timp după ce s-a întors din libertatea Naturii! Cum poate un explorator să-și stăvilească dorința, instinctul de a fi mereu pe drumuri, în căutare de povești și descoperiri? Stermin s-a consolat, văzând cât de bine a dus-o Natura fără oameni, pentru că răul comis de noi este unul diabolic: îl putem controla, dar nu o facem. Cu toate că braconajul a sporit drastic în pandemie, Pământul a început să învie datorită absenței noastre. Natura supraviețuiește de una singură, noi nu putem trăi fără Natură! Când vom conștientiza acest adevăr atât de simplu?

Căzuţi din junglă, precum şi volumul anterior – Călătorie în jurul omului – m-au scos un pic din zona de confort, dar m-au „umplut” de informaţii, mi-au prezentat Evoluţia aşa cum mi-ar fi plăcut să o descopăr pe băncile şcolii şi m-au convins încă o dată cât de important e să susţinem şi să apreciem scriitorii români contemporani.


O recenzie scrisă de Georgiana Talpalaru (departamentul #cărticeală)

Editată de Sorina Sfreja-Nemeș

Corectată de Iulia Dromereschi

Layout de Diana Hîncu

 

Cărțile lui Alexandru Stermin sunt disponibile în librăriile Cărturești.

1
Georgiana Talpalaru
Sunt de loc din Bacău, dar locuiesc într-un sătuc din Giurgiu și lucrez în București. Am o fetiță, un băiețel, un cățel și un motan. Curtea mea este plină de flori și legume. Îmi place să mă plimb prin pădure și să descopăr munți.