FOTO Alexandra Popa

CĂRTICEALĂ | Ghid de cadouri pentru cititori

Sărbătorile de Crăciun sunt la o aruncătură de baston dulce distanță. Și, odată cu ghirlandele luminoase, mirosul de vin fiert și bradul împodobit în diverse stiluri, în diferite case, vine și o întrebare care reușește să ne frământe pe toți. Ce cadou luăm pentru cei dragi? Această sarcină cu atât mai dificil de dus la îndeplinire, cu cât cineva drag este iubitor al cărților. 

Așadar, ce luăm persoanei a cărei casă arată ca o bibliotecă? Care vorbește cu pasiune despre cărțile citite și care uneori cumpără cele mai bizare lucruri posibile? Stați fără grijă, sunt aici pentru a vă ajuta să faceți sărbătorile speciale pentru persoana iubită. Și încă într-un mod care să nu vă pricinuiască stres sau dureri teribile de cap.

În calitate de cititoare, am experimentat adesea fiorii care vin la pachet cu orice cadou primit în această perioadă a anului. Nu de multe ori am simțit mușcătura înveninată a dezamăgirii când am realizat că pasiunea mea a făcut din mine o persoană pentru care este dificil să achiziționezi un dar. Așadar, am încropit o listă de câteva elemente pe care eu le consider mai mult decât potrivite pentru a aștepta orice tip de cititor sub bradul de Crăciun. 

Un gardian pufos pentru cartea iubită

Cadouri pentru cititori - invelitoare carte
FOTO Alexandra Popa

Dacă sunteți asemenea mie, ați realizat că sarcina de a vă proteja cărțile de evenimente imprevizibile poate deveni uneori o luptă cu morile de vânt, fie că vorbim despre rupturi, pete sau îndoituri. Nu putem ști niciodată de unde pândesc și când vor ataca. Poate chiar în rucsac spre facultate, sau în geamantan, în drum spre tren. Pentru a nu mai avea de-a face cu stresul de a scoate o carte din siguranța relativă a apartamentului, în lumea mare și rea, am pus mâna pe patru gardieni pufoși care să o protejeze în locul meu.

Mă refer, bineînțeles, la huse făcute de draga mea prietenă Lavinia (@laviniareads). Odată ce am cumpărat una, nu am reușit să mă mai opresc și dau parțial vina pe ea. Simt că au apus demult zilele în care scoteam o carte din geantă doar ca să văd că s-a îndoit. Și știm cu toții cât de sensibile pot fi cele paperback. Sunt nenumărate modele dintre care puteți alege, inclusiv unele special create pentru perioada sărbătorilor. Dar nu stați mult pe gânduri, pentru că se vând mai ceva ca o ediție de colecție cu autograf. Mărturisesc că uneori mă simt ca și cum le pun cărților mele șosete, dar nu au arătat niciodată mai adorabil sau mai în siguranță.

Dacă nu arde ceva, nu pot să citesc 

Atmosfera perfectă pentru a te pierde într-o carte bună este ceva extrem de personal și diferă de la un om la altul, dar, în ciuda acestui lucru, nu cunosc niciun cititor care se respectă să nu aibă undeva prin casă o lumânare parfumată special cumpărată pentru acest moment. Drept urmare, uitați un răspuns simplu la întrebarea noastră. Indiferent dacă achiziționați o lumânare aparent banală, cu miros de scorțișoară, sau ceva mai personalizat, cum ar fi una inspirată de un personaj favorit, sunt convinsă că veți face pe acel cineva fericit și entuziasmat pentru ședința următoare de lectură.

Cadouri pentru cititori - lumanari
FOTO Alexandra Popa

Am descoperit de curând o pasiune pentru colecționarea de lumânări inspirate de personajele mele favorite în așa măsură încât să urmăresc cu băgare de seamă fiecare nouă colecție lansată de @incandlescentt. Asta nu mă oprește din a cumpăra și lumânări obișnuite, cu arome care mă atrag. Ceva tot trebuie să aprind și, categoric, nu vor fi cele cu personaje pe care le păstrez pentru a-mi decora biblioteca și pentru a-mi strecura ocazional nasul în borcănașul lor.

 

HINT Curioși de cartea din imagine? Dați clic aici.

 

Seturile lego nu au vârstă

lego
FOTO Alexandra Popa

Încep prin a menționa că această idee s-ar putea să fie mai potrivită pentru fanii seriei Harry Potter, dar stați fără grijă, poate fi ușor manipulată spre un spectru mai larg, și anume: iubitorii de Fantasy. Cei de la Lego au o colecție impresionantă din care puteți alege, pornind de la castelul Hogwarts și până la seturi care imită cărți dedicate specific unei anumite Case.

În funcție de buget și de preferințe, puteți pune mâna pe un cadou neobișnuit și distractiv, care nu va fi doar o piesă interesantă de expus pe rafturile unei biblioteci, dar și o activitate plăcută de a pune cap la cap toate piesele oferite. Alternativa ar fi o colecție de seturi extraordinare, inspirate de construcțiile din evul mediu, care, vă garantez, vor lăsa orice iubitor de Fantasy fără cuvinte. Fie că achiziționați o fierărie sau un castel cu dragon, am certitudinea că veți fi răsplătiți cu zâmbete și încântare.

Dacă aș avea puteri magice, aș citi pe întuneric 

Cadouri pentru cititori - lampă
FOTO Alexandra Popa

Cum încă nu am reușit să stăpânesc această artă, am decis să achiziționez două lucruri care să mă ajute. Pentru cei care vor să ofere cadouri practice, această idee s-ar putea să fie exact ce trebuie: lămpi care au un suport de prindere ingenios, perfecte pentru majoritatea locurilor în care vrei să iei cartea cu tine.

Dețin un model cu o dimensiune asemănătoare unei lămpi normale de birou, care, momentan, stă prins de tăblia patului pentru atunci când nu pot pune cartea deoparte noaptea târziu, dar nu vreau să-mi deranjez partenerul cu obiceiurile mele nocturne. Atunci când conectarea la o priză este un inconvenient, pot oricând să îmi prind de carte un model mult mai mic, alimentat de o baterie de ceas și care își îndeplinește scopul surprinzător de bine. Oricare dintre cele două fac cititul seara o experiență plăcută. Și, categoric, sunt un cadou demn de luat în considerare pentru aceste sărbători.

Ce ai prea multe, dar niciodată suficiente?

Cadouri pentru cititori - cană
FOTO Alexandra Popa

Căni. Atât de multe încât mă dau afară din casă, dar ghiciți ce am cumpărat ieri? Dacă ați spus o cană, ei bine, aveți dreptate așa cum și partenerul meu are când spune că am o problemă. În apărarea mea, e la pachet cu o grămadă de dulciuri, deci a fost un câștig pentru amândoi. Nu îi spuneți că o cumpăram și dacă nu era toată acea ciocolată inclusă!

Ca o mare iubitoare a ceaiului, am ajuns de-a lungul timpului să-mi cresc într-un mod îngrijorător de rapid colecția, dar nu mă pot plânge. Este mereu o plăcere să aleg în ce cană am să-mi fac ceaiul negru, fără de care nu pot să supraviețuiesc. Și este extrem de amuzant când avem musafiri și nicio cană nu se potrivește cu alta. Recomandarea mea este să alegeți o cană fie de sezon, fie inspirată de o carte anume. Și să o asociați cu dulciuri sau un ceai mai sofisticat, precum cel negru cu petale de trandafiri.

FOTO Alexandra Popa

 

Dacă încă nu sunteți hotărâți care ar putea fi cadoul perfect, nu uitați de semne de carte și art prints. Nu doar că veți încânta un cititor cu ceva inspirat de cărțile lui preferate, dar astfel ajutați și la oprirea răspândirii de colțuri îndoite în cărțile care vă înconjoară. Toată lumea câștigă. Și, nu în ultimul rând, renumitele totebags (sacoșe de pânză), întotdeauna utile pentru cărarea cărților în aventuri sau doar de la librărie până acasă.

HINT: Poți să comanzi o plăsuță de pânză de foarte bună calitate, cu imprimeu deja existent sau la cerere (apropo de cititori și de interesele lor), de la Atelierul de Pânză. Nu că sunt prietenii redacției (deși este adevărat, și am colaborat excelent cu ei și avem parte de niște plăsuțe geniale, croite și cusute și imprimate de ei – unele vor apărea curând și în shop! – iar anul trecut prietena noastră, Andreea, a pictat pe sacoșele AdP pentru târg), dar sunt și întreprindere socială, adică angajează persoane cu dizabilități, și ne povestesc pe fiecare plăsuță cine a făcut-o).

 

Acestea au fost ideile mele, dar nu ezitați să le adăugați pe ale voastre în comentarii! Sărbători fericite tuturor și spor la căutarea unor cadouri minunate pentru persoanele iubite!


Un material scris de Alexandra Popa (departamentul #cărticeală)

Editat de Diana Hîncu (coordonatoare dpt. #cărticeală)

Bibilit de Iulia Dromereschi

4
Alexandra Popa
Ador să scriu, fie în jurnal, doar pentru mine, fie pentru un public dornic să îmi cunoască părerea. Cu toate că facultatea intensă pe care am ales-o nu îmi oferă la fel de mult timp ca altor persoane, sunt întotdeauna pregătită să strecor o sesiune de citit oricând e posibil, pe lângă faptul că lucrez cu drag la propria poveste, pe care cândva o voi împărtăși lumii.