Cea mai frumoasă perioadă din an este a sărbătorilor de iarnă. Dar să fie, oare, minunată pentru toată lumea? Ei bine, dacă veți citi cartea De gardă-n noaptea de Crăciun, scrisă de Adam Kay, apărută la Editura Publica în 2020, vă veți da seama că nu e chiar așa.
Unii se plâng că trebuie să lucreze și în data de 24. Alții că nu primesc niciun fel de bonificație. Ei bine, veți fi surprinși să aflați că medicii, și nu doar ei, lucrează indiferent de sărbătoare și nu primesc nici prime. Cel puțin așa spune Kay că s-ar întâmpla în Marea Britanie.
Crăciun fericit – mai puțin când nu e
Să prinzi gardă la spital într-un ajun de Crăciun e trist. Să prinzi doi ani la rând e ghinion. Să prinzi șase ani la rând e un adevărat blestem. Îți afectează nu doar relațiile cu familia, partenerul de viață, prietenii, ci și cheful de viață. Oboseala te sfârșește, ajungi acasă în ziua de Crăciun dorindu-ți doar să dormi. Înfuleci rapid niște resturi din frigider și aia e.
Relația cu partenerul lui de pe atunci se răcise, probabil, și din cauză că niciun Crăciun nu fusese cu el. Dar e doar o speculație; în fond, povestirile nu se concentrează pe asta. Adunând notițe din jurnale de pe când era medic rezident, Kay ne oferă o imagine reală a ce înseamnă să fii în linia întâi, când toți sunt ocupați să mănânce costiță și cozonac.
Ho, ho, ho și țipete de bebeluși
Să fii medic este dificil. Să fii medic ginecolog poate fi uneori și mai dificil. Printre momentele amuzante, despre care voi vorbi mai jos, sunt și momente traumatizante. Lucruri pe care poate nu ai vrea să le faci, dar nu ai de ales. Pentru că ești medic și trebuie să salvezi pacienta. Sau poate sunt situații în care, încercând să pari optimist, trebuie să dai verdicte cutremurătoare.
Citește și CĂRTICEALĂ | „Remarcabila viață a pielii”: Pielea – protectoare și carte de vizită
Presărate printre momentele pline de umor se află și momente care l-au marcat pe autor. Momente pe care nu le va uita și care, probabil, i-au arătat că este prea slab ca să continue meseria asta. Sau poate motivul o fi altul, discutat în prima sa carte, O să vă cam usture.
Despre De gardă-n noaptea de Crăciun am discutat la ediția specială a publica.files, pe 19 decembrie
Există oameni care au făcut ce?
Cine ar fi crezut că profesia de medic ginecolog poate aduce cu sine o mulțime de povești amuzante? Bine, exagerez. Cu siguranță, ne-am aștepta ca printre cazurile ginecologilor să se mai numere și unele buclucașe. Dar nu am fost pregătită în nici un caz pentru imaginația pe care o au oamenii când vine vorba despre, ei bine, obiecte pe care și le introduc în corp.
De Crăciun, ne poți dărui o cafea!
Nu vă recomand să citiți cartea în public. Eu am scăpat niște râsete de toată frumusețea, care nu sunt sigură că nu mi-au speriat vecinii. Am putut aprecia momentele de seriozitate, dar nu am putut să nu râd deseori. Nu știu dacă râdeam pentru că situația era amuzantă sau eram dată pe spate de acțiunile animalelor numite oameni.
De Crăciun, fiți mai buni
Mesajul cărții cred că este unul clar. De multe ori, nu ne gândim deloc la personalul medical. Spitalele nu se închid doar pentru că e Crăciunul. La fel și secțiile de poliție sau pompieri. Și mai sunt și alte profesii pentru care lucrurile nu se pot opri doar pentru că au venit sărbătorile. Iar aceștia trag greul cât noi suntem acasă cu familiile, cu prietenii, sau ce am alege să facem.
Dincolo de poveștile amuzante se află o notă tragică. În loc să aibă parte de o vacanță de sărbători, deseori aceștia lucrează mai mult decât în restul anului. Electrocutări cu instalațiile de lumini, probleme cu stomacul de la prea multă mâncare, băutură care duce la, ei bine, tot ce poate duce alcoolul în exces.
Asemenea lui Kay, vă voi îndemna și eu ca, măcar în acest Crăciun, să încercați să fiți mai cumpătați. Gândiți-vă la medicii voștri și faceți efortul să nu cauzați necazuri, măcar 24 de ore.
O recenzie de Alexandra Șteți (departamentul #cărticeală)
Editare de Sorina Sfreja-Nemeș
Corectură de Iulia Dromereschi
Layout de Alexandra Șteți
1 comentariu