Pe 18 ianuarie, la Hidden, a avut loc Călătorii gastroliterare: Sicilia, un prim eveniment care îmbină literatura cu gastronomia, organizat de Iulia Dromereschi și Elena Drăgușin-Richard, în parteneriat cu AIVI și Hidden – The Social Space, cu susținerea ArtLit.
Călătoria gastroliterară s-a înfășurat în jurul cărților Stefaniei Auci, Leii Siciliei, și a avut în meniu delicatese, discuții pe măsură și un concurs de trivia cu surprize.
Ascultă aici o întregistrare a emisiunii PAUZA MARE (Radio România Internațional), unde Iulia a vorbit despre ce se va întâmpla la eveniment

Cum să îmbini mâncarea cu traducerile
Probabil că mulți dintre voi nu ar asocia cărțile cu mâncarea, cum probabil nu vreți să apară accidente subite care să vă afecteze paginile îndrăgite. Însă Iuliei și Elenei le-a surâs această combinație. Totul a început într-o discuție din podcastul Iuliei despre cărți și traducătorii lor, unde a vorbit cu Miruna Voiculescu despre o carte în care emoțiile sunt adesea conectate la felurile tradiționale de mâncare vietnameză (Pe pământ suntem strălucitori o clipă).
Ideea a prins astfel miez și a început să crească, prinzând viață cu prima călătorie gastroliterară, în care ne-am aventurat în tainele culinare (și nu doar) ale Siciliei. Ca bază, discuția a plecat de la saga Leii Siciliei, al cărei prim volum a fost tradus de Emanuel Botezatu, iar al doilea, de acesta și de Iulia Dromereschi. Duologia urmărește povestea familiei Florio, care, odată ajunsă pe tărâm sicilian, devine una dintre cele mai influente din istoria insulei.

Membrii săi au avut parte de un mare succes, dar pe alocuri s-au strecurat și eșecuri teribile, iar toate acestea se contopesc într-o istorie plină de drame și întorsături neprevăzute, cum numai viața îți poate scoate în cale. După cum a spus și Iulia, este o carte perfectă pentru nostalgicii după telenovele italiene, dar și pentru pasionații de istorie adevărată, cu un strop de romantism.
Din prezentarea succintă a Iuliei am aflat detalii savuroase despre familia Florio. Elena ne-a povestit ulterior, pe îndelete, despre gastronomia siciliană.

Bucate culese și vorbe alese
Trebuie să recunosc că nu mă așteptam ca gastronomia să fie plină de atât de multe intrigi – mai ales în ceea ce privește denumirea preparatelor. Un astfel de caz este întâlnit la arancinX, unde oamenii sunt împărțiți în două tabere: cei care susțin forma feminină și cei care o preferă pe cea masculină. Ambele sunt corecte, însă cuvântul este folosit preponderent la feminin. La un moment dat, un restaurant a încercat să îi împace pe toți și le-a trecut cu ambele denumiri în meniu, preparându-le în forme diferite (sferice și conice, pentru a aminti de vulcanul Etna). Evident, nici așa nu a reușit să îi împace pe toți. Dar cine a făcut-o vreodată?
Și, pentru că tot am pomenit de arancine, pentru cei care nu știu, sunt un element de bază al gastronomiei siciliene. Ar putea fi considerate verișoare îndepărtate ale sarmalelor, căci sunt niște bile de orez, umplute cu brânză și/ sau carne, sau cu legume, acoperite de pesmet și prăjite.

Este o mâncare destul de simplă, pentru că mare parte a populației locale suferea lipsuri mari. Astfel, utilizau foarte mult ingrediente ușor de procurat, iar în vârful listei se aflau, fără doar și poate, roadele măslinului. Copacul este unul dintre cei mai întâlniți din zona siciliană, alături de citrice.
Una dintre cele mai emblematice mâncăruri devine astfel caponata, un preparat format preponderent din vinete prăjite și tocate, măsline și alte legume. Se poate mânca alături de paste sau chiar pe pâine. Numele îi vine de la capone. Nu, nu de la Al Capone, ci de la pește. Elena a explicat cum, inițial, se prepara cu acest soi de pește, însă cum nu și-l putea permite oricine, carnea sa a ajuns să fie înlocuită cu o legumă cu o consistență relativ similară: vânăta.

Arome mediteraneene
După ce ni s-au povestit atât de multe despre mâncare, era inevitabil să ajungem să gustăm și noi din câteva feluri. Elena a pregătit acasă o caponata genială, făcută după o rețetă autentică, de care a făcut rost de la o prietenă din Arizona, cu origini siciliene. Și, evident, le-a împărtășit-o curioșilor. Dacă îți surâde s-o primești, ne poți trimite un e-mail și te vom ține la curent cu următoarele evenimente gastroliterare; ca bonus, rețeta va ajunge și la tine.
Ascultă aici înregistrarea emisiunii ORAȘUL VORBEȘTE (Radio România Cultural), unde au fost invitate organizatoarele cu o zi înainte de eveniment.
Vei afla mai multe despre poveștile geniale pe care le-am auzit și noi
Nu se puteau să lipsească arancinele din meniu, și, deși aveam câteva dubii și frici, s-au dovedit a fi foarte bune. Iar ca desert am avut o prăjitură cu fistic, pe care a pregătit-o aceeași deosebit de creativă Elena.

Ne-am strâns cu toții să servim câte ceva din fiecare, și nu cred că am văzut vreo expresie nemulțumită. Au fost momente prielnice pentru comunicare, un preludiu perfect pentru trivia care a urmat. Într-o rundă aprigă de cultură generală, ne-am luptat pentru a câștiga cele două volume din seria Leii Siciliei. Câștigătoarea a fost Flavia, unica participantă care a reușit să dea două răspunsuri corecte la cele cinci întrebări pregătite de Iulia. Dacă sunteți fani trivia, trebuie să știți că, tot la Hidden, are loc începând cu 25 ianuarie un concurs lunar, cu premii, la care vă puteți înscrie urmărind platforma noastră ori conturile noastre de social media.

Atmosfera a fost fantastică, și sunt mai mult ca sigură că am plecat cu toții cu burțile și cu mințile ceva mai pline.
Dacă vreți să fiți la curent cu viitoarele Călătorii gastroliterare, dar și cu alte evenimente (co-)organizate de AIVI, te invităm să te înscrii pe canalul de WhatsApp al asociației, unde comunicăm despre ce se mai pune la cale în bucătăria internă.

O relatare de la fața locului de Diana Hîncu (redacția #bucurești)
Editare, corectură & layout de Iulia Dromereschi
2 comentarii