Ce este oare mai frumos decât profesorii care se implică activ în viața elevilor? Profesori care fac totul din pasiune și din iubire pentru copii, care vor să îi ajute și să le deschidă uși spre un viitor. Suntem Isabell Smărăndoiu și Ioana Urluescu și scriem/ilustrăm pentru redacția #curteadearges. Am avut plăcerea să stăm de vorbă cu Ioana Ghiga, coordonatoarea echipei U. O. M. (Urcă oile la munte), echipă multipremiată la ediția 2020 a Festivalului Boovie.
Dar cine este protagonista poveștii noastre? Ioana Ghiga are 43 de ani, este născută în Dobrogea și sosită în Pitești la vârsta la care trebuia să intre la școală. A studiat în Pitești, apoi s-a dus la facultate în București. În Capitală s-a angajat prima dată și a locuit timp de zece ani. Îi plac foarte mult călătoriile. Ne-a spus că a călătorit mult și intenționează să o mai facă, dar după ce avem siguranța că pandemia s-a sfârșit. Este pasionată de gastronomie, de oameni și de limbi străine. Fiind o ființă foarte curioasă, căreia i-a plăcut să învețe de când era „mititică”, a învățat multe, multe lucruri, și pe unele dintre ele le-a transformat în meserii.
Ioana a aflat acum doi ani despre BOOVIE, de pe internet, „L-am văzut și mi-a plăcut foarte mult ideea acestui festival, de a transforma niște cărți în trailere, și faptul că vizează partea asta de motivație pentru citit și are și o abordare jucăușă, care se leagă foarte bine de abordarea mea de la clasă, prin îndemnarea la lectură și creativitate”.
În conceptul BOOVIE, Ioana este profesoara care a participat cu două echipe, una de gimnaziu și una de liceu. Echipa liceenilor a reprezentat și un centru de tineret, GHEPart Hub, făcând astfel istorie în cadrul BOOVIE: a fost primul centru de tineret participant, iar pentru Ioana a fost prima dată când a participat cu o echipă de adolescenți. „A fost foarte diferit. Mie nu îmi prea place să compar oamenii, ci mai degrabă experiențele. Cei de gimnaziu au nevoie de mai multă îndrumare și de mai multă implicare din partea mea, ca profesor coordonator. Cât despre cei de la Hub, ei au venit împreună și au fost aduși împreună de un anumit tip de interes și o anumită deschidere, care au făcut ca echipa lor să fie mai degrabă atipică față de cum lucrează în general echipele de liceu. Au fost foarte eficienți și pragmatici, mai ales pe partea de a face scenariul cărții, care este o etapă hotărâtoare, etapă în care elevii de gimnaziu întâmpină dificultăți. Acum vine vorba și de vârstă. Cei de liceu mi se pare că au mai multe skill-uri de editare și montaj. Cei de gimnaziu, unii dintre ei, sunt abia la început, din punctul ăsta de vedere. Altfel, cele două echipe au fost destul de similare. Nu pot să spun că prefer să lucrez cu liceeni sau cu cei mici, dar cred că înclină balanța către adolescenți, deoarece este o perioadă în care se dezvoltă, au multe idei și abilități prin care le pun în practică, deci nu rămân doar la statutul incipient”.
Pe lângă personalitatea deschisă la nou a Ioanei, mai are multe alte calități, care vin odată cu job-ul. Adoră să citească „Nu pot să spun că am un gen preferat de cărți, dar am perioade în care îmi este foarte greu să citesc beletristică, dar și în care îmi este mult mai ușor să citesc beletristică decât diverse cărți de specialitate. Pentru mine, cea mai frumoasă relație este cu poezia. Când eram adolescentă, cochetam cu genul acesta literar, cu care am dezvoltat o legătură personală, care este ca o portiță de intrare, pentru care ai nevoie de o stare de spirit. Pentru mine, lectura și conversațiile despre lectură au devenit mai mult profesionale, de când sunt profesoară de română. Parcă vreau să păstrez un colțișor pentru mine și să mă bucur de lectură”. Și nu doar atât. Are de spus ceva și despre filme: „Îmi place foarte mult să adorm pe documentarele narate de David Attenborough. Îmi plac foarte mult filmele istorice, care recreează o anumită epocă, cu atenție la detaliu, îmbrăcăminte, relațiile sociale, gastronomie și la obiceiuri. Îmi plac foarte mult filmele SF, gen Inception sau serialul The Expanse. Mă mai uit și la comedii, la tot felul de filme. Îmi mai plac și filmele de animație care spun o poveste vizuală, cu o abordare nouă și proaspătă. Fata mea cea mare încearcă acum să mă convertească la animeuri”.
Ioana este încântată de ideea de a mai participa și anul acesta. Abia așteaptă ediția (despre care vă vom putea spune mai multe începând cu săptămâna următoare, pentru că am devenit parteneri media ai festivalului): „M-aș bucura mult ca GHEPart să mă solicite din nou pentru coordonare și, da, mi-ar plăcea mult să participăm și anul acesta, să vedem ce facem. Deja am început să trăiesc emoțiile alegerii cărții. Spre exemplu, 2020 a a fost diferit față de alte participări la BOOVIE. Atunci s-au tras la sorți un număr de cărți, astfel încât fiecare echipă avea desemnată o carte. Anul trecut a fost un număr de cărți, dar echipele și-au ales cartea pe care aveau să o transforme într-un trailer. Dar, dacă mă întrebi pe mine, mi se pare mai interesant și mai challenging să se tragă la sorți și să lucrezi cu ce ai la îndemână, adică cu respectiva carte”.
Aici Isabell. Abia aștept să ne organizăm pentru un BOOVIE 2.0, coordonat de Ioana. Si sunt sigură că și restul echipei U.O.M. Experiența a fost incredibilă, în ciuda circumstanțelor, dar pandemia nu ne-a oprit din a persevera, motiv pentru care sunt de acord cu opinia Ioanei: „Ideea asta de izolare este mai greu de dus, mai ales psihologic, și profesional a fost o provocare, dar mie îmi place să văd oportunitatea din fiecare situație, și prefer să mă uit la partea bună a pandemiei, respectiv la faptul că ne obligă să ne reinventăm. Am observat noul sistem de învățământ, care după opinia mea, a devenit mai democratic și mai transparent, din perspectiva profesor-părinte-elev. Este dificil și obositor, dar ține foarte mult de cât de puternici suntem din punct de vedere psihologic”. Vorbele ei înțelepte mă însoțesc pretutindeni.
Probabil sunteți curioși de reacția Ioanei la veștile cele bune, adică la anunțarea premiilor. Ei bine, noi credem că ea a fost mai încântată decât toată echipa U.O.M. la un loc. Tot ea a fost cea care ne-a bombardat cu mesaje de felicitări și mulțumiri. Iar câștigul i se datorează atât dumneaei, cât și echipei. Ioana ne-a pus în legătură cu o regizoare care ne-a oferit idei incredibile și ne-a deschis mințile la noi perspective, ne-a lăsat să fim creativi și intuitivi, dând frâu liber imaginației și improvizației. Ne-a susținut enorm și ne-a ajutat să ieșim dintr-un moment în care cu toții simțeam că nu mai avem suficient timp și că mai bine renunțăm. Ioana, cu perseverența și cu personalitatea ei, a reușit să ajungă la noi și să ne asigure că nimic nu este pierdut încă.
Update: În 2021, Ioana Ghiga va coordona nu mai puțin de patru echipe în noua ediție a festivalului Boovie. U. O. M. de la GHEPart (Curtea de Argeș), FiveC Dream Team, Madeira S.R.L. și Delta Plane Production, de la Școala Gimnazială „Marin Preda” (Pitești).
2 comentarii