Poster JBJ de pe wallpapersafari.com

Bon Jovi: muzica veche este cool și acum

Muzică veche? Știu, foarte puțini o ascultă, dar haideți să fim serioși acum. Câți dintre voi dansează și cântă până nu mai pot atunci când aud It’s my life, You give love a bad name sau Livin’ on a prayer? Vă spun eu, majoritatea. Jon Bon Jovi, căci despre el am de gând să vă povestesc astăzi, este una dintre emblemele muzicii din anii ´80. Am un atașament foarte mare pentru el, pentru că, de când m-am născut, tatăl meu s-a asigurat că voi crește cu o cultură muzicală vastă, retrăindu-i copilăria prin prisma muzicii. Însă, pentru necunoscători, sunt aici să vă vorbesc despre trupa care mi-a influențat copilăria, să vă prezint istoria lor și câteva melodii pe care nu le puteţi rata. Are you ready? 

Concert Bon Jovi
Aveți aici o poză cu mine și tatăl meu de la concertul din București, din 2019. Avem chiar și tricouri matchy. Se poate observa cât de mari fani suntem!!

Ei bine, acum să trecem la treabă. Mi-am propus ca, la finalul acestui articol, cel puțin o parte dintre voi să oferiți o șansă acestei trupe și, de ce nu, și altor artiști ai anilor ’80. Let’s get into it!

Cum a început totul

Bon Jovi este o formație de muzică rock americană, originară din New Jersey. Formată în 1983, este alcătuită din: solistul Jon Bon Jovi, chitaristul Richie Sambora, clăparul David Bryan și toboșarul Tico Torres. Membrii trupei au rămas aproape aceiași de-a lungul timpului, cu excepția câtorva schimbări, printre care se poate număra și plecarea recentă a chitaristului Richie Sambora, o adevărată emblemă pentru această trupă, considerat de altfel și unul dintre cei mai buni și talentați chitariști din lume. 

Bon Jovi Young
sursa: blog.eil.com

Cum probabil deja v-ați dat seama, numele trupei vine de la numele solistului. Cum așa? Jon Bon Jovi și-a petrecut anii adolescenței interpretând în diferite localuri alături de David Bryan, pentru ca mai apoi să înființeze formația ce avea să îi poarte numele. Știu, încă nu v-am cucerit, dar suntem abia la început. Avem timp, stați liniștiți!

Primul single al trupei se numește „Runaway” și a fost înregistrat pe vremea când formația nu era completă, însă după difuzarea acesteia pe posturile de radio, Jon Bon Jovi l-a sunat pe David Bryan, care, la rândul său, l-a sunat pe Tico Torres și astfel a luat naștere trupa Bon Jovi. Și totuși, unde era Richie Sambora? Ei bine, Richie Sambora era deja un chitarist cunoscut, așa cum am menționat anterior. Cântase alături de nume mari, precum Joe Cocker sau Kiss. 

Un fragment dintr-un interviu cu Richie Sambora despre decizia de a părăsi trupa găsiți pe contul YouTube al revistei People:

 

Trupa a înregistrat primele două albume, intitulate Bon Jovi și Fahrenheit, însă cele care s-au bucurat de un adevărat succes au fost Slippery When Wet și New Jersey pe care întâlnim melodiile Bad Medicine și Born to Be My Baby. După patru albume și multe turnee mondiale, efortul și oboseala s-au resimțit atât de tare încât, după ultimul spectacol, trupa a plecat acasă fără planuri de viitor, motiv pentru care, în anul 1995, Bon Jovi au decis să se despartă pentru doi ani. Nu, nu s-au întors după doi ani, ci după patru și de atunci colindă lumea în lung și lat. Trupa are la activ 15 albume de studio, trei albume live, cinci albume de compilații, cinci EP-uri, 66 de single-uri, 14 albume video și nu mai puțin de 71 de videoclipuri. Cu mai mult de 130 de milioane de discuri vândute în întreaga lume, Bon Jovi este una dintre cele mai bine vândute trupe ale tuturor timpurilor.

bon jovi
sursa: radiototalromania.ro

Aș putea începe să vă descriu fiecare album, însă sunt atât de multe, după cum ați observat, încât știu sigur că v-ați plictisi și nu acesta este scopul meu. Așadar, v-am pregătit o listă cu cele mai bune și faimoase melodii ale trupei, dar și povestea din spatele fiecăreia, alături de câteva dintre versurile mele preferate.

Șapte melodii de la Bon Jovi pe care, dacă încă nu le-ai ascultat, trebuie să o faci

7. Runaway

Prima piesă, primul album, prima încercare. Piesa este o alăturare perfectă între muzica hard rock și cea pop, influențele anilor 1970 fiind ușor observabile. Nu este neapărat piesa mea preferată, dar sunt oricând gata să dansez pe ea până nu mai pot, pentru că, dacă ar trebui să aleg un cuvânt care să descrie această piesă, atunci aș alege energie.

You know she likes the lights/ At night on the neon Broadway signs/ And she don’t really mind/ It’s only love she hoped to find”

Oh, she’s a little runaway/ Daddy’s girl learned fast/ All those things he couldn’t say/ Ooh, she’s a little runaway”

6. Lay Your Hands on Me

Nu este piesa de pe locul 1, dar cu siguranță este videoclipul meu preferat. Ochelarii și îmbrăcămintea hippie, atitudinea, mulțimea de videoclipuri adunate de la concerte sunt pur și simplu minunate. Piesa este una puțin mai diferită, în comparație cu piesele de până acum. Are un intro lung de tobe și clape înainte de lansarea riff-ului de chitară. Fun fact: Pentru spectacolele din 1980 și 1990, Richie Sambora a folosit o chitară cu gât dublu, un gât fiind acordat la drop D și celălalt acordat la acordaj standard

I’m a fighter, I’m a poet, I’m a preacher/ I’ve been to school, oh baby, I’ve been the teacher/ If you show me how to get up off the ground/ I can show you how to fly and never ever come back down”

Everything you want is what I need/ Your satisfaction is, um… guaranteed/ But the ride don’t ever come for free, no-oh-oh/ If you want me to lay my hands on you”

5. Born to Be My Baby

Piesa este una destul de simplă, însă atât de frumoasă, cu versuri care te fac să te gândești că este momentul să apreciezi viața plină de surprize și să te bucuri de dragostea de care suntem înconjurați. Mesajul piesei face referire la dragostea ce merită trăită chiar și în mijlocul stresului de zi cu zi. Cu un buget foarte scăzut, videoclipul piesei Born to Be My Baby este unul alb-negru și a fost înregistrat în studio, exact în momentul înregistrării piesei. Pe parcursul videoclipului, membrii trupei au un dialog și apoi decid să înregistreze refrenul din nou. Mai mult decât atât, în videoclip apare inclusiv soția lui Jon Bon Jovi, Dorothea, cu care este căsătorit din 1989.

Rainy night and we worked all day/ We both got jobs ‘cause there’s bills to pay/ We got something they can’t take away/ Our love, our lives”

4. Bed of Roses

Fără doar și poate, balada mea preferată. Pentru mine, Bed of Roses este cu totul altceva. De la pasiunea cu care cântă, la videoclip, la semnificația versurilor, totul este minunat. În ciuda faptului că piesa are o durată de 6:33 de minute (care trec extrem de repede), aceasta a intrat în topurile mai multor țări. Are o poveste asemănătoare cu Bohemian Rhapsody de la Queen, care inițial nu a fost acceptată și nici difuzată tot din cauza lungimii de șase minute. Videoclipul este într-o continuă tranziție, începe cu Richie Sambora cântând la chitară în vârful unui munte, apoi trece la scenele cu Bon Jovi înregistrând piesa singur în camera sa de hotel, pentru ca, mai apoi, ultimele scene să fie preluate din concertele live. 

Still I run out of time/ Or it’s hard to get through/ Till the bird on the wire flies me back to you/ I’ll just close my eyes and whisper/ „Baby, blind love is true” 

3. You Give Love a Bad Name

Ei bine, dacă restul melodiilor nu le știați, pe asta cu siguranță o știți. Imposibil să nu! Scrisă în 1986, în piesă este vorba despre o femeie care își părăsește iubitul, care suferă după plecarea ei. Videoclipul piesei este unul destul de asemănător cu celelalte videoclipuri ale trupei, fiind folosite imagini cu solistul, dar și cu restul membrilor. E o piesă atât de energică încât nu are importanță dacă și tu ai inima frântă sau nu, în momentul în care auzi You Give Love a Bad Name cu siguranță o să te ridici de pe scaun și o să cânți până la ultima secundă.

Shot through the heart/ And you’re to blame/ Darlin’, you give love a bad name”

An angel’s smile is what you sell/ You promise me Heaven, then put me through hell / Chains of love got a hold on me / When passion’s a prison, you can’t break free”

2. Livin’ On A Prayer

Alături de piesa de pe numărul 1, Livin’ on A Prayer este o adevărată poveste despre care urmează să vorbim curând. Piesa este una dintre cele mai cunoscute, fiind un fel de emblemă pentru trupă, motiv pentru care nu există concert la care să nu fie cântată. Aș spune că este imposibil să nu îți dai seama ce piesă asculți încă de la primele acorduri de chitară. La începutul videoclipului, Jon are un ham atașat de el, iar în ultimele minute acesta se înalță deasupra publicului, un detaliu ieşit din comun pentru Bon Jovi la vremea aceea. Povestea din spatele versurilor? Partea mea preferată! 

Tommy și Gina, căci despre ei este vorba, sunt un cuplu îndrăgostiţi care, din păcate, nu au cea mai fericită viață. Tommy lucrează la docuri, însă, din cauza unei greve menite să îmbunătăţească condiţiile de muncă, ajunge să își piardă slujba (critică la adresa situaţiei economice dezastruoase a cartierelor industriale din New Jersey, din timpul preşedintelui Ronald Reagan). Gina este chelneriță într-un restaurant în care muncește toată ziua pentru a face suficienți bani ca ea și Tommy să supraviețuiască. Singurul lucru care îi ajută să treacă peste încercările grele din viața de zi cu zi este dragostea pe care o au unul față de celălalt. Gina este tristă, plânge în fiecare seară, dar Tommy este mereu acolo să o susțină, încurajeze și să îi amintească de dragostea dintre ei, cu speranța că într-o bună zi totul va fi bine. Dacă cei doi trec peste toate aceste încercări, vom afla câțiva ani mai târziu. Spun câțiva ani mai târziu, pentru că, în 2000, Bon Jovi înregistrează cea mai cunoscută piesă, It’s My Life, în care oferă un final poveștii celor doi. 

Tommy used to work on the docks, union’s been on strike/ He’s down on his luck, it’s tough, so tough/ Gina works the diner all day working for her man/ She brings home her pay, for love, for love”

She says, we’ve got to hold on to what we’ve got/ It doesn’t make a difference if we make it or not /We’ve got each other and that’s a lot for love / We’ll give it a shot”

1. It’s My Life

Doamnelor și domnilor, povestea ajunge la final, cu cea mai ascultată piesă de la Bon Jovi. It’s My Life este un hit la care nimeni nu se aștepta. În mare parte, piesa vorbește despre cum trebuie să ne trăim viața, pentru că avem una singură, devenind în scurt timp imnul tinerilor de pretutindeni. Este viața noastră și doar noi o putem controla. De asemenea, piesa aduce în atenție și două referințe importante, Jon Bon Jovi făcând, în timpul refrenului, aluzie la cântecul lui Frank Sinatra, My Way iar mai apoi îi aduce în atenție pe Tommy și Gina, protagoniştii piesei Livin on A Prayer, despre care am scris mai devreme. 

Cred ca readucerea în atenție a acestui cuplu e un lucru tare frumos. În piesa anterioară am fost lăsați să ne imaginăm noi un final, însă acum, în sfârșit primim finalul mult dorit. They did it!! Au făcut față tuturor greutăților și acum sunt mai fericiți ca niciodată. Când vine vorba despre videoclip, de data aceasta este unul mult mai bine regizat, color și, ce să vezi? Îi avem chiar și pe Tommy si Gina în el. Tommy se uită pe calculator la videoclipul lui Bon Jovi, când Gina îl sună și îi spune să se grăbească, pentru că deja a început concertul. Tommy aleargă pe străzile din L.A., este fugărit de câini și răstoarnă un camion, toate acestea pentru a ajunge la concertul lui Bon Jovi, spre finalul videoclipului. Tommy și Gina sunt dovada clară că prin multă muncă, iubire și susținere, totul are o rezolvare.

Yeah, this is for the ones who stood their ground/ For Tommy and Gina, who never backed down/ Tomorrow’s getting harder, make no mistake/ Luck ain’t even lucky, got to make your own breaks”

It’s my life It’s now or never/ But I ain’t gonna live forever/ I just want to live while I’m alive (It’s my life) / My heart is like an open highway/ Like Frankie said, „I did it my way” I just want to live while I’m alive”

 

Acestea fiind spuse, îmi doresc tare mult ca, de acum înainte, să îi daţi o șansă acestei trupe, și, de ce nu, muzicii anilor ´80. Hei, nu uitați: muzica veche este cool și acum! You know, oldies but goldies!


Acest material a fost redactat de Briana Lupea, studentă în anul II la Facultatea de Litere (UBB), secția Engleză – Spaniolă. Briana își face practica profesională la noi, după semnarea unui acord în acest sens cu universitatea pe care o urmează. Este pasionată de muzica anilor ´80 (cum probabil v-ați dat seam și din articol), de scris și de citit.

Editare: Ilinca Matei (coordonatoare #creativ – muzică)

Corectură & layout: Iulia Dromereschi

4
Briana Lupea
Sunt Briana, mare iubitoare de cărți, muzică, dans și animale. Scriu articole petru AIVI și, în secret, poezii. V-am spus că îmi place absolut fiecare lucru pe care îl fac pentru AIVI?