Autorul navigator. Andrei Mazilu la timona romanelor SF

E fascinant să stai de vorbă cu oameni care au reușit să găsească un numitor comun al unor domenii total diferite, de când au făcut conexiuni nu atât de evidente la prima vedere. Crezi că este vorba despre navigație și scris? Nu neapărat - dar hai să descoperim împreună cum a fost să vorbesc cu autorul unor cărți precum Anotimpul pumnalelor (2015) sau Jocul necromanților (2016), cărți pe care le găsești pe site-ul editurii pe care a fondat-o împreună cu Andreea Sterea, pe care o cunoașteți deja din seria #PoveȘtiriDeCartier.

Constănțean la origini, Șerban Andrei Mazilu, co-fondator al editurii Crux Publishing și autor, se încadrează perfect în categoria de mai sus. Povestea lui începe cu examenul de bacalaureat: deși nu a fost fan al operelor din programa obligatorie, nota 10 la română nu i-a ridicat nicio problemă. În schimb, la fizică, o materie aproape deloc explicată în liceu, lucrurile au stat complet altfel: practic, a picat din cauza ei. După o vară de pregătire, în care toate forțele și măsurile din fizică și-au deslușit sensul, Andrei Mazilu a luat examenul și a devenit student la o facultate privată de jurnalism din Brașov, specializarea Presă scrisă. Deoarece aceasta nu era acreditată, iar oportunitățile financiare în domeniu nu erau foarte promițătoare, viitorul autor s-a întors în Constanța, extrem de confuz. A dat la Inginerie, pentru ca anul următor să devină boboc pentru a treia oară (căci nici Ingineria nu a fost soluția) la Academia Navală. A devenit ofițer și a navigat nouă ani și cu siguranță nu regretă alegerea făcută, deoarece aceasta i-a permis, fie prin prisma timpului, fie prin cea a posibilităților financiare, să-și urmeze visul.

Fotografie din arhiva personală

Cine n-are editură, să-și facă!

Viața în voiaje nu a fost chiar atât de roz, drept pentru care și acest capitol a ajuns la final: o sumă mare de bani nu justifică nefericirea, oricum ar fi ea. Cu toate acestea, în timpul celui de-al doilea voiaj, Andrei a început să scrie primul său roman, în limba engleză, „The Angellove Society: Crux, perioadă în care s-a născut și colaborarea cu Andreea Sterea, care s-a ocupat de tot ce a ținut de publicarea romanului. Deși nici până acum nu a primit nici măcar un dolar de pe urma vânzării cărții, asta nu l-a demotivat, iar cartea a fost lansată și în România. În urma recenziilor primite, Andrei a acceptat provocarea și a demonstrat că poate să scrie și în limba maternă. Așa a apărut romanul Anotimpul pumnalelor, dar atunci când cei doi au încercat să caute o editură, nu au reușit să găsească nicio ofertă convenabilă. Așa a apărut editura Crux Publishing: alături de alți autori deja cunoscuți pe piața de romane SF românești și susținuți de prieteni precum Oliviu Crâznic, și-au transformat visul în realitate.

Politica editurii este de a promova autori români de excepție, nu doar din sfera SF. Cu mare succes încă de la început, odată cu lansarea din 2014, în cadrul târgului de carte Final Frontier, editura a continuat să crească și să strângă din ce în ce mai mulți fani, prin prisma valului de noutate adus. Pandemia le-a dat puțin planurile peste cap, pentru că aveau deja programate o serie de evenimente și parteneriate, dar din punct de vedere financiar editura a avut niște cheltuieli mai reduse și, mai mult, comenzile nu au scăzut, căci clienții au rămas fideli.

Andrei admiră alți autori care au acel spark, care îi face diferiți și îi individualizează, precum Neil Gaiman sau Terry Pratchett. La polul opus, nu preferă autorii care exagerează cu detaliile, doar ca să „umple paginile”, fără a pune accent pe esențial, precum descrierile personajelor sau tonul vocii, care i se par esențiale pentru o scriitură de succes. O altă categorie de autori către care nu are o predilecție sunt cei care scriu romane din categoria Young Adult, deoarece majoritatea nu au un mesaj, ci doar urmăresc o poveste clasică de dragoste plasată în diverse universuri.
Fotografie din arhiva personală

Experiențe diverse, motivație și ciocolată cu migdale

Așa cum menționam mai devreme, Andrei a lucrat și în radio, în timpul facultății, alături de alți colegi, precum George Buhnici. A fost tehnician audio și a devenit foarte bun pe editarea materialelor, dar a avut și o emisiune de muzică rock. S-a ocupat și de partea de marketing, și a avut șansa să facă lucruri inedite pentru acele vremuri la radio, precum intro-uri sau efecte de sunet. Autorul este mereu deschis către orice discuție cu publicul sau cu potențialii autori în devenire, și îi sprijină, fiind foarte critic cu aceștia, dar într-un mod constructiv. Deși nu a fost pasionat de mic de cărți, și nici acum nu citește atât de mult pe cât și-ar dori, jocurile video au fost, practic, biletul său de acces în lumea SF și începutul acestei pasiuni. Pe lângă acțiunea propriu-zisă, Andrei a urmărit și apreciat mereu și povestea din joc: chiar seria de jocuri Dishonored a reprezentat o sursă de inspirație pentru „Anotimpul pumnalelor”. Toate personajele inventate de el au o amprentă personală, dar un personaj special pentru autor este Foxley Quinn  din seria „Cronici din Voss”: un om căruia îi place viața și o trăiește la maxim, chiar și după ce moare. Dacă ar fi să aleagă ce personaj ar vrea să fie, acesta ar fi Akaba, un vânător de entități care stârnesc haosul.

De obicei, îl motivează susținerea și încurajarea celorlalți: al doilea roman a apărut tocmai pentru că acest lucru a fost cerut de fanii săi. Dar doar până într-un punct, pentru că lui Andrei nu îi place să scrie la comandă. De curând a început să gătească, în special dulciuri, fiind un mare fan al acestora (cea mai bună ciocolată e cea cu migdale). Pe lângă asta, alte hobby-uri ale sale sunt boardgame-urile, precum Secret Hitler, Snake Oil sau orice joc ce presupune roleplay. Se declară liberal până în măduva oaselor și este un apărător al drepturilor omului: susținând, de exemplu, comunitatea LGBT și libera exprimare a oricărei religii. Urăște naționalismul dus la extrem, pentru că din cauza asta există atât de multă xenofobie și atât de puțină acceptare a diversității. Nici tradițiile nefondate sau faptul că poporul este profund religios nu împiedică deschiderea spre „lumea nouă”, drept pentru care, uneori, Andrei chiar ar intra în politică pentru a face o schimbare, în special la nivelul educației. 

Andrei are un mesaj clar: „Cumpărați-ne cărțile!”, căci volumele apărute la Crux Publishing chiar sunt deosebite față de ofertele deja existente pe piață. Puteți urmări pagina de Facebook a editurii pentru a fi la curent cu ultimele noutăți și apariții!

Vino și tu joia aceasta, de la ora 20:00, la Clubul de Carte SF & F organizat de asociația-mamă, filiala Cluj. Vom discuta tocmai despre ANOTIMPUL PUMNALELOR, cartea pe care am menționat-o deja de atâtea ori, iar Andrei Mazilu și Andreea Sterea vor fi alături de noi, prin intermediul platformei zoom.


 

Documentare & text: Cezar Barbu (coordonator departament #creativ)

Editare: Radu Eremia. Corectură: Iulia Dromereschi

📸 Fotografii din arhiva personală a lui Andrei Mazilu
6

Comentează