Maria Tufan este prima jurnalistă care a acceptat invitația de a susține un atelier pro bono în cadrul proiectului nostru. Pe 16 mai, după prânz, ne-am înțeles să își rupă o oră din sâmbătă pentru a le vorbi tinerilor din mini-redacțiile deja existente sau în formare, sau doar interesați de subiect.
La Gala online a Premiilor Superscrieri de anul acesta, am aflat că Maria este câștigătoarea Premiului Special „Generația 2020”, unul dintre premiile speciale de susținere decernate anul acesta.
„Am acceptat propunerea AIVI gândindu-mă, la modul cel mai sincer, că le voi vorbi o oră câtorva tineri de liceu (poate vreo patru-cinci), plictisiți de mine, într-o zi de sâmbătă, ba chiar și în prima zi de „libertate” de după carantină – deci de ce ar vrea să m-asculte pe mine vorbind despre jurnalism, și nu să iasă la aer sau să se bucure cumva de vremea frumoasă?”, ne-a împărtășit Maria, imediat după atelier.
Ora prevăzută în program s-a transformat pe nesimțite în două, și era să ajungă trei dacă nu insistam să intervenim pentru a mai liniști șuvoiul de întrebări care s-a revărsat dinspre București, Curtea de Argeș, Botoșani și Vâlcea. Maria ne-a povestit, cu o candoare de apreciat, despre Facultatea de Jurnalism, absolvită la București, și despre Masteratul de Securitate Internațională, finalizat la Barcelona; ne-a destăinuit „rețeta succesului”, în viziunea ei, și a confirmat că orice citat despre proporția inversă dintre inspirație și transpirație este cât se poate de real. Am aflat cum a început să scrie pentru „Ziarul Financiar” încă de când era studentă și am râs cu lacrimi de amintirile ei foarte vii despre primele zile în redacția „Adevărul”. Ne-a povestit despre cum a fost trecerea de la un cotidian național, unde promptitudinea și actualizările „la secundă” sunt cruciale, la un format online în care se poate desfășura în material long-form, rezultate în urma unor documentări de durată și a multor ore petrecute pe teren.
💾 Articolele Mariei Tufan sunt disponibile și în arhiva „Adevărul” sau „Ziarul Financiar”.
Ce am înțeles noi a fost că Maria a învățat lucruri prețioase din fiecare experiență, și că fiecare etapă a carierei sale de până acum a fost marcată de oameni de la care a putut „fura meserie”. Ce au înțeles participanții? Mai ales că este permis să greșești, și că poți învăța din erori fără să fii copleșit de vinovăție; că trebuie să apreciezi fiecare oportunitate și să profiți de ea. „Am fost extrem de surprinsă să descopăr că tineri din toată țara au avut răbdarea să mă asculte timp de două ore și jumîtateși să mă ia și la întrebări, plini de interes. E motivul pentru care am plecat cu o stare super bună și cu gândul că tipul ăsta de inițiative chiar pot contribui constructiv la dezvoltarea lor.”
Citiți mai multe opinii ale participanților la atelier aici.
Dacă dorești și tu să devii membru/ă al/a redacțiilor AIVImedia.hub, așteptăm un semn de la tine!
Atelierul #1 face parte din programul mai amplu, creat și implementat de Asociația Informală a Vocilor pentru Incluziune (București), care susține documentarea, editarea și publicarea materialelor de pe această platformă. AIVImedia.hub nu înseamnă doar ce citiți, ascultați sau urmăriți aici, ci și o combinație între elemente teoretice (organizate în module pe Classroom), interactive (seria de ateliere cu invitați) și practice (recrutarea, organizarea, coordonarea și formarea continuă a mini-redacțiilor voluntare).
2 comentarii