Căsuțe ciupercuțe FOTO Arhivă Anagums
Căsuțe ciupercuțe FOTO Arhivă Anagums

Art & craft | Mărgele din natură cu Anagums

Imaginea Anei, cu un ac mic pe care se înșiră mărgele, are rădăcini adânci în copilăria definită de vacanțele la țară și statul cu animalele. Totul a pornit de acolo. Natura care a înconjurat-o de mică i-a ajuns inspirație mai târziu. Timpul petrecut la sat i-a oferit un țel mai mare, de a se muta la o casă într-o câmpie sau lângă pădure.


Dacă am trage cu ochiul la aura Anei Maria Gaman, ar fi o culoare pastelată, plăcută, iar calmul și răbdarea ar face parte din sfera ei restrânsă. ,,Îmi place să fac lucruri care mă binedispun”. Așa își descrie cel mai bine lucrările și starea de spirit. Colecția de insecte care îi reprezintă munca pe rețelele de socializare are la bază simpla lor ciudățenie. Dacă multă lume vede gâzele cu dispreț, Ana le vede suficient de ciudate și de neînțelese cât să le aducă frumusețea în atenția tuturor.

Ana, fondatoarea Anagums FOTO Arhivă personală
Ana, fondatoarea Anagums FOTO Arhivă personală

Totul e plin de mărgeluțe jur-împrejur, dar Ana nu a pornit cu acul prin mărgele. În liceu a descoperit lutul polimeric și facea broșe pentru prieteni. A mai făcut tapiserii și ceramică și nici acum nu îi e inima doar la lucrul cu mărgele și ață. Printre ideile care rămân în stadiul de „coacere” sunt lucrurile învățate la cursul de croitorie la care a participat, și mai vrea și să își încerce mâna la pictură.

Pe drumul lung de transformare a pasiunii în afacere, lucrul de mână a rămas la granița între hobby și al doilea job. Încă prinsă la birou, timpul ei liber este dedicat aproape exclusiv atelierului. În fărâmele rămase libere, atenția i se îndreaptă spre plante și animăluțe.

 

Îmi place mai mult să fac ceva nou decât să refac lucrări

Deși are o pagină de Facebook și una de Instagram active, rețelele de socializare erau pe „lista de griji” când a decis să își posteze munca. Nefiind expusă de mică la un mediu artistic, încerca să se înconjoare cu prieteni care creau și ei la rândul lor, pentru a nu fi singură. Ajutorul și motivația au venit și dintr-o comunitate la care s-a alăturat – KĂTUN – unde se organizau târguri tematice, și de acolo veneau și numeroase comenzi. Cu clienți și comenzi fel și fel, Ana ne spune tranșant: ,,Îmi place mai mult să fac ceva nou decât să refac lucrări”.

Când ne gândim la un artist de handmade, poate ne vine în minte un atelier cu lucrușoare constant aproape gata. Ana are un stil mai aparte. Ea poate coase în orice condiții. Dacă are de ales, preferă afară și să asculte un podcast sau o carte pe fundal.

Fructe și legume cu gândul la mare FOTO Arhivă Anagums
Fructe și legume, cu gândul la mare FOTO Arhivă Anagums

Un citat care o motivează este ,,Know your worth” și cu asta în minte i-ar plăcea să facă din lucrul handmade un full time job. Dacă Ana de la zece ani ar fi lângă Ana de acum, cu siguranță nu i-ar veni să creadă ce creații face, iar un sfat pentru Ana micuță ar fi să aibă mai multă încredere în ea.


Acest material face parte dintr-o încercare de a aduce mai aproape art & craft de inimile voastre. Dacă aveți și voi recomandări de artiști și artiste care lucrează cu orice medii, nu ezitați să ne contactați. Ana de la Anagums ne-a oferit, anul trecut, și câteva creații foarte simpatice, pentru târgul nostru de pre-Crăciun. Unele mai sunt disponibile și le veți putea găsi curând în shopul nostru de fundraising.

Material documentat și redactat de Viviana Rusu (arts & crafts). Vivi are și ea o pasiune: brodează. Îi găsiți creațiile aici.

Editare: Radu Eremia

Corectură & layout: Iulia Dromereschi

Fotografii de pe pagina de Facebook
1
Viviana Rusu
Dacă nu scriu, citesc. Și dacă nu citesc, creez. Pictez sau brodez, asta sunt eu.