Animest | O plimbare prin „Tehnologie”

Festivalul Animest oferă spre vizionare nouă filme difuzate în 2020. O mare parte din copilăria mea am regăsit-o într-o animație de nici două ore. Povestioara Lottei îmbină fantasticul cu inocența și puritatea, ca într-un basm. Am remarcat referințe la Cei trei purceluși, SpongeBob Pantaloni Pătrați și la antagoniștii din Scooby-Doo. Poate că au fost intenționate, poate că nu, dar m-au dus cu gândul la inocența copilăriei.

LOTTE FROM GADGETVILLE este o coproducție Estonia/Letonia din 2006 și are 81 de minute. Puteți urmări trailerul aici:

Animația a fost plină de faze amuzante și de lucruri imposibile, de la oprirea lui Lotte pe bandă rulantă când se grăbește la joacă până la călătoria din Japonia, pe apă, într-o carte mare.

Inițial, nu înțelesesem ce mai e și acest „Gadgetville”, asta până ce am văzut toate invențiile și toată tehnologia din oraș. Mașini de spălat, unde radio, scărpinătoare. Daca le-ai gândit, probabil le-au creat deja. Ca orice bun inventator, tatăl lui Lotte are concurență. Desigur, nimeni nu scapă nepedepsit, iar imitatorul este prins „în acțiune”. La propriu. Atârnând deasupra schițelor. Reflectat în cafea.

Chiar dacă orașul este plin de inventatori talentați, intriga filmulețului este croită din prietenie și ambiție. Campionatul de Judo a fost prilejul perfect pentru ca localnicii să își schimbe viețile radical. Judo i-a învățat să se miște. O idee interesantă avansată este „căpitanul este ultimul”, responsabilitatea echipei transformându-l într-o ancoră care ține „echipajul” pe loc și în ordine.

Pentru o secundă, am uitat de zâmbetul tâmp și hohotele de râs stârnite de animații, și pot atesta că, pentru o persoană stresată de liceu și examene, o oră și puțin de „copilărie” sunt un medicament fără cauze adverse. Și sincer, animalele personificate au făcut animația de zece ori mai bună. Perfectă pentru oameni de toate vârstele, fie că sunt în căutare de o distracție sau chiar o lecție de viață.


Puteți urmări cele nouă animații disponibile pe site-ul Animest. Costul unui bilet este de 15 lei. Pentru mai multe detalii, clic aici.

 

 

Un text realizat de Isabell Smărăndoiu (departamentul #cinematics).

Editare & corectură: Coordonatorii media.hub

1
Isabell Smărăndoiu
Pasionată de muzică și artă, în toate formele ei. Îmbină scrisul cu muzica și mereu își pune creativitatea la încercare.