FOTO www.theinventorfilm.com

Animest .19: „Leo, marele inventator”

În această ediție a festivalului Animest – Bucharest International Animation Film Festival – am descoperit filmele de animație create cu tehnica stop motion.

Leo, marele inventator este al doilea lungmetraj pe care l-am vizionat în cadrul Animest .19, după Memoir of a Snail, pelicula care a deschis acest festival.

 

Cadru din film. FOTO Alexandra Pătrașcu

Tehnica din spatele păpușilor folosite în Leo, marele inventator

Și pentru acest film s-a folosit tehnica stop motion, deja menționată în articolele precedente, iar personajele sunt păpuși. La finalul filmului, unul dintre regizorii implicați în realizarea filmului, Pierre-Luc Granjon, ne-a descris puțin procesul de animație.

 

Pierre-Luc Granjon vorbind despre păpușile folosite în film. FOTO Alexandra Pătrașcu

 

Pentru fiecare personaj în parte pot exista mai multe păpuși, care au fost folosite în producția filmului. Acestea au fost realizate după anumite mulaje, pentru a descrie cât mai fluid mișcările. Când vine vorba de mimica personajelor, au fost folosite câteva trucuri. Dintre acestea fac parte magneții, folosiți pentru a păstra în locul dorit o pălărie, gura sau ochii. În alte situații au existat stickere pentru gură, de exemplu. Personajele au fost tare expresive în acest film, iar pentru a reuși acest lucru, animatorii schimbau stickerele de pe fețele păpușilor, mutau magneții după caz sau foloseau păpuși diferite.

 


Citește și cronica despre Memoir of a Snail,

alt film din Animest.19 realizat cu tehnica stop motion,

redactat de Alexandra Pătrașcu


 

În spatele acestui film minunat se află și foarte mulți ani de muncă. Celălalt regizor, care nu a fost fizic la Animest .19, Jim Capobianco, a lucrat zece ani la peliculă. Apoi i s-a alăturat Pierre, care are deja 25 de ani de experiență în producția de filme de animație. Leo, marele inventator a fost primul său lungmetraj.

Jim este cunoscut pentru animațiile Toy Story 2, Monsters, Finding Nemo sau Inside Out, pentru care a fost desenator, dar și pentru anumite idei din Ratatouille (unul dintre filmele mele animate preferate) sau The Lion King (1994). Și de data aceasta este cel care a desenat anumite personaje, inclusiv pe Francis, regele Franței. Leo, marele inventator este un film complex, la care au lucrat aproximativ 100-130 de persoane.

 

Povestea din Leo, marele inventator

Acest film de animație a fost inspirat din viața lui Leonardo da Vinci, un personaj istoric tare popular, care a avut multe ocupații de-a lungul vieții sale. A fost atât pictor, sculptor, arhitect, cât și inginer, astronom și inventator. Aceste activități sunt cel mai mult evidențiate în film, dar lista nu este exhaustivă.

 

Cadru din film. FOTO Alexandra Pătrașcu

 

Scopul lui Leo în acest film era să găsească sufletul uman. Fiind un film pentru copii, multe dintre subiectele mai puțin plăcute din viața lui Leonardo da Vinci au fost tratate într-un mod diferit. Cel care mi-a atras atenția cel mai mult era procesul de disecție a cadavrelor. De fapt, Leo încerca să facă descoperiri în domeniul anatomiei, nu să găsească „sufletul”. Iar disecția a fost tratată ca un drum într-o altă lume, prin care Leo putea să zboare și încerca să prindă o lumină, o informație. Purta discuții cu necunoscutul. Papa nu i-a permis să își continue experimentele, iar Leo a găsit o portiță și a plecat în Franța.

 

FOTO Common Sense Media

L-a atras pe regele Francis I al Franței cu invențiile sale, iar acesta l-a primit la curtea sa, pentru a-i cere ajutorul. Încerca să impresioneze alți regi, iar Leo putea să îl ajute în acest sens. Prin urmare, în timpul liber putea să se ocupe de proiectele sale personale. Însă Francis nu a aflat secretele lui Leo.

Impresii personale

Filmul Leo, marele inventator mi se pare educativ și îl recomand mai ales copiilor, pentru a afla câteva informații despre viața lui Leonardo da Vinci. Personajele sunt simpatice, apar multe glumițe în dialog, iar atmosfera creată este plăcută. Însă mi s-a părut că filmul are destul de multe melodii incluse, aspect care nu m-a atras deloc. Odată la câteva minute personajele începeau să cânte.

 


Vrei să citești mai multe materiale de la festivaluri de film și să ne susții?


 

Nu pot spune că m-am atașat de vreun personaj în mod special, dar pot înțelege de ce preferatul regizorului Pierre-Luc Granjon a fost regele Francis. Apariția sa părea mereu o glumă.

 

Leo și Francis. FOTO Alexandra Pătrașcu

 

Filmul a avut o atmosferă magică și copilărească. Îl recomand mai ales copiilor, dar consider că poate fi vizionat la orice vârstă, împreună cu familia. Și, deși nu are nicio legătură cu acțiunea filmului, am simțit un vibe de sărbători în Leo, marele inventator.


Un material scris de Alexandra Pătrașcu (co-coordonatoare #cinematics)

În cadrul Festivalului Animest .19

Editare de coordonatorii platformei

Layout de Alexandra Pătrașcu

2
Alexandra Pătrașcu
Mi-am găsit pasiunea pentru citit aproximativ în clasa a treia cu ajutorul volumelor din seria „Cronicile din Narnia” și de atunci și până în prezent tot cărțile de ficțiune au rămas preferate mele, în special cele din subgenul High Fantasy.