Arhiva Națională de Filme (ANF) anunță lansarea seriei Salon des Refusés la Cinema Union. Programul face parte din proiectul „Întâlniri interdisciplinare, intergeneraționale și educative la cinema” finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Aduce în fața cinefililor din București filme care au fost trecute cu vederea de circuitul internațional de distribuție în cinema, dar care se remarcă prin calități artistice incontestabile.
În fiecare weekend Salon des Refusés aduce filme și propune discuții cu cineaștii și specialiștii din domeniu. Acestea vor avea loc în cadrul programului curatoriat de Andrei Tănăsescu, care provoacă granițele convenționale ale selecției cinematografice. Andrei Tănăsescu este un programator și curator din București, cu studii în cinema la Universitatea din Toronto și Universitatea din St. Andrews. A lucrat la TIFF Toronto și a colaborat cu festivaluri precum Berlinale și Bucharest International Experimental FF, fiind membru al comitetului de selecție al Venice Days și programator pentru „Kino Pavasaris” și Bildrausch.
Trăim într-un moment precar al abundenței cinematografice: răsfățați de o ofertă tot mai mare de filme, accesul nostru este predeterminat de selecția curatorială a festivalurilor internaționale de film consacrate, restrâns și mai mult de negocierea curatorială mereu problematică a artei vs. comerțului din festivalurile locale. Salon des Refusés este conceput ca un corectiv colectiv, ca o serie de filme care să aducă în fața cinefililor bucureșteni acele filme care au căzut prin crăpăturile liniilor curatoriale ale festivalurilor și ale căror calități artistice au rezistat ștergerii timpului, amintindu-i spectatorului privilegiat de necesitatea de a le împărtăși în comunitatea mai largă.
Selecția variază ca formă – acoperind documentarul, ficțiunea și formele hibride de cinema – dar rămâne singulară în canalizarea perspectivelor intime care provoacă spectatorul să (re)gândească formele cinematografice care abordează teme precum dinamica familiei, sănătatea mintală, identitatea queer, discriminarea rasiala și, în cele din urmă, relația dintre timp și viețile trăite, cinema și realitate. Salon des Refusés vă invită în spațiul comun al cinematografului, unde experiența de durată a spectatorilor va dezvălui aceste bijuterii nu atât de ascunse, așa cum au fost menite să fie văzute”, explică Tănăsescu.
Weekendul 19-20 octombrie este dedicat familiei și realităților intime, de familie, surprinse în cinema din perspectiva a trei cineaști diferiți
Duminică, 20 octombrie, proiecția filmului american „Charm Circle”, lansat în 2021 și regizat de cineasta Nira Burstein, ne invită la o discuție cu publicul în prezența terapeutei Cristina Petrescu-Ghenea. Lungmetrajul este „un portret cinéma vérité al unei familii excentrice din New York care navighează prin haosul care îi desparte”. Dezvăluie oameni care sunt mai mult decât problemele cu care se confruntă și etichetele care le sunt aplicate.
Sâmbătă, 19 octombrie, documentarul „Noi împotriva noastră”, regizat de Andra Tarara, analizează relația dintre regizoare și tatăl său, bolnav de schizofrenie. Următorul film, „Mrs. Buică”, regizat de Eugen Buică, cu un succes incontestabil pe marele ecran de la Union, vorbește despre pierdere și familie în cazul familiei autorului refugiată în SUA, după 1989.
Mai multe informații
Proiectul ANF își propune să transforme cinematografele Eforie și Union în hub-uri culturale și spații de educație cinematografică prin proiecții tematice, ateliere și discuții destinate unui public divers, incluzând elevi, studenți, pensionari, cinefili și profesioniști din domeniul cultural, contribuind astfel la dezvoltarea unei comunități cinematografice și stimulând gândirea critică prin intermediul artei filmului.
Biletele și abonamentele pot fi achiziționate de la casieria cinematografului sau online, prin intermediul platformei Eventbook.
Programul face parte din proiectul „Întâlniri interdisciplinare, intergeneraționale și educative la cinema” finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național (AFCN). AFCN nu este responsabilă de conținutul sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi utilizate, acestea fiind responsabilitatea exclusivă a beneficiarului finanțării.
Cinema Union București
Adresa: Str. Ion Câmpineanu nr. 21, sector 1, București
Comunicat adaptat de Alexandra Șteți
Corectură de Iulia Dromereschi
Layout de Alexandra Șteți
Lasă un răspuns