Adelina-Florentina Pahîț, fondatoarea Adelaide Atelier: „Ne-am decis să îi ajutăm pe cei din prima linie cu măști din bumbac. Dacă pandemia continuă, vom începe și producția de combinezoane”
Măștile au ajuns la mare căutare în ultimele săptămâni, fiind prima dată nevoie de acestea pentru cadrele medicale din spitale, precum și pentru personalul din sistemul de apărare și ordine publică, aflate în prima linie de luptă împotriva pandemiei de coronavirus. Deși, la sfârșitul lunii martie, autoritățile sanitare descurajau purtarea de măști din bumbac, invocând dificultatea dezinfectării lor, pe 5 aprilie liderul Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a revenit cu un mesaj în care recomanda purtarea acestora, în condițiile schimbării modului de răspândire a virusului.
Adelaide Atelier, condus de Adelina-Florentina Pahîț, a hotărât să se implice și să dea o mână de ajutor prin confecționarea câtorva sute de măști pentru personalul Ministerului Afacerilor Interne din Botoșani, în acele zile în care în farmacii nu se găseau echipamente de protecție. Trei dintre membrii AIVImedia.hub au stat de vorbă cu ea despre donațiile făcute de Adelaide Atelier și despre activitatea într-o perioadă în care criza economică bate la ușă.

AIVImedia.hub: Pe 21 martie am văzut pe Facebook o postare a Adelaide Atelier care ne-a entuziasmat . Se referea la inițiativa de a confecționa măști din bumbac 100% care să vină în sprijinul persoanelor din prima linie, în condițiile în care nu se mai găseau în farmacii. Prima serie de măști sterilizate urmau să ajungă la angajații M.A.I. Botoșani. Cum s-a ajuns la producția de măști de bumbac?
Adelina Pahîț, fondatoarea Adelaide Atelier: Noi suntem specializați în producția de serie – confecții de damă, ținute business și de ocazie – și avem patru angajați, pentru moment. Ne pregăteam seria de primăvara-vară pentru nunțile de sezon și ținutele office pentru birouri, în momentul în care coronavirusul a luat amploare la noi în țară. Am oprit tot, pentru că nu mai cumpăra nimeni haine, așa că ne-am decis să îi ajutăm pe cei din spitale cu măști din bumbac.
Din păcate, am întâmpinat un obstacol în descurajarea purtării măștilor de bumbac, campanie a autorităților sanitare. Dar oamenii care mi-au cerut ajutorul m-au convins să continui – mai ales pentru cei din prima linie, nu neapărat din spitale – polițiști, jandarmi, voluntari etc. Sper să se ajungă la concluzia că măștile noastre sunt, totuși, de folos. Dacă pandemia continuă, voi începe și producția de combinezoane. Dar abia aștept să îmi reiau activitatea și să mă ocup de confecționat lucruri frumoase pentru doamne și domnișoare.
Materia primă este mai greu de găsit, din cauza carantinei și a blocajelor de transport?
Da, așa este, din păcate. Deja se găsește mai greu elastic, iar bumbacul s-a scumpit și nu mai este disponibil la toți furnizorii de materiale. Deci, automat, cumpărăm la un preț mai mare, ceea ce crește și prețul final al măștii.
Există firme care ți se adresează pentru comenzi?
Da. După ce am ieșit în spațiul public cu inițiativa noastră, am început să primim apeluri de la diverse firme, care își doreau o minimă protecție pentru angajații lor și lansau comenzi ferme. Am ajuns să lucrăm și până la trei dimineața, cu câteva pauze obligatorii, pentru masă și odihnă. Producem circa 150-200 de măști pe zi.
Cât durează confecționarea unei măști?
În medie, o mască solicită cel puțin zece minute, pentru că la confecționarea ei se parcurg mai multe etape: croit, cusut, surfilat, dezinfectat.
Voi faceți și dezinfectarea măștilor?
Absolut! Prin călcare la abur și expunere la raze ultraviolete.
Cine și cum ambalează măștile?
Le ambalăm tot noi, individual, avem o instalație de vidare pentru ambalaje. Și tot noi le și livrăm, fie la instituțiile unde le donăm, fie la firmele care au făcut comenzi.
Câte măști ați oferit până acum?
Estimez la circa 500 de măști oferite gratuit, respectiv circa 300 de măști pentru comenzi.
Adelaide Atelier este o afacere aflată la început de drum, dar care arată că a înțeles unul din principiile de bază ale unui business: adaptarea la realitatea socială și economică. Principala provocare a celor de la Adelaide Atelier va fi intrarea și menținerea pe o piață economică în plin proces de recuperare după blocajul cauzat de măsurile luate după decretarea stării de urgență.

Cum ai început afacerea?
Am candidat cu un proiect la StartUp Nation în 2018 și am câștigat. Am ales domeniul confecțiilor, pentru a duce mai departe, ca a treia generație, tradiția începută de bunica și continuată de mama mea.
În ce punct te afli cu derularea proiectului?
Încă suntem în faza de implementare. Ar fi trebuit să începem activitatea „pe cont propriu” din iulie, dar, ținând cont de situația specială din această perioadă, am primit un certificat de la Minister, care ne permite prelungirea perioadei de implementare.
Ce fonduri ați primit prin proiect și ce echipamente ați achiziționat?
Am primit 44.000 de euro și a trebuit să îi gestionăm foarte bine, ca să putem achiziționa tot ce ne trebuia, mai ales că identificam necesitățile pe măsură ce ne organizam. Am achiziționat 13 mașini (de brodat, surfilat, liniare și de croit), mese de croit, o autoutilitară, mobilier și un site web.
Unde se află Adelaide Atelier?
În comuna Vârfu-Câmpului, acolo unde avem un teren, la etajul casei pe care o construim eu și soțul meu. În timp, sperăm să ne extindem și să putem angaja mai multe femei din comună, cărora le vine foarte greu să se deplaseze în oraș, la lucru, dar care își doresc să găsească ceva potrivit, în apropierea locuinței.
Cum ați ales numele atelierului?
Stăteam și mă gândeam ce nume să îi pun și nu găseam ceva potrivit, până când mi-am amintit că, în copilărie, voiam să mi se spună Adelaide de către colegele de joacă. Mă numesc Adelina, iar când eram mici, ne căutam porecle și Adelaide mi se părea interesant. Când a trebuit să îi să dăm un nume atelierului, mi-am amintit de el. Îl aveam scris pe o un colț de hârtie și pus într-o cutie cu lucruri de când eram mică. E scurt, e melodic, mă reprezintă. Am zis: gata, Adelaide va fi numele atelierului nostru!
Care sunt intențiile pentru viitorul apropiat?
În prezent, situația este incertă, dar pot spune că voi merge în continuare cu măștile și echipamentele pentru medici, cei de la MAI și cei de la ISU, după aceea sper să îmi reiau activitatea, urma să merg prin țară, să caut puncte și colaboratori pentru a-mi vinde produsele.
Având în vedere criza de acum, economia va intra în declin. Situația este incertă. Aveam de gând să fac haine în serie pentru persoanele mai plinuțe, care reprezintă un segment de clienți care găsesc mai greu produse pe placul lor. Aveam de gând să le duc în țară și să le vând în alte puncte de lucru, posibil să îmi deschid și propriul magazin. Acum, nu știu ce să zic, situația fiind dificilă. Sper să ieșim cu bine din ea. Dacă va fi nevoie să accesez alte fonduri, pentru a mă axa pe partea de echipamente medicale, asta voi face.

Adelina Pahîț este implicată în mai multe proiecte profesionale, pe lângă Adelaide Atelier, fiind în același timp consilier al unui ales local, precum și administratoarea a două pagini web.
Care este traseul tău educațional și profesional de până acum?
Sunt absolventă a Colegiului Tehnic „Gheorghe Asachi” Botoșani, specializarea Matematică-Informatică, promoția 2013. Deși voiam să urmez tradiția mamei și a bunicii și să mă orientez spre o facultate de confecții, am respectat dorința familiei și am urmat Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică și Informatică, Universitatea Politehnică „Gheorghe Asachi” Iași, secția Inginerie și Management. Am urmat și cursurile de master în Managementul Sistemelor de Energie la aceeași facultate.
M-am angajat inițial la ELSACO Botoșani, dar, după ce am demarat proiectul Adelaide Atelier, am renunțat, pentru a mă concentra pe activitatea de organizare, foarte solicitantă. Lucrând mai mult în Vârfu-Câmpului, m-am apropiat de doamna primar a comunei, care mi-a susținut ideile, iar actualmente sunt consilierul ei personal, pe domeniul proiectelor. Împreună cu soțul meu, sunt și fondatorul firmei Mars Software și administrez paginile web ale firmelor Belle Fleur Botoșani și Reflexia momentelor – Oglinda FOTO.
Studiile universitare, fiind din alt domeniu, au contat în activitatea actuală?
Foarte mult. Ingineria te disciplinează, te organizează și te ajută să-ți dezvolți gândirea analitică și logică, spiritul antreprenorial și de inițiativă, mai ales că eu am urmat secția de Management. În plus, pe durata studiilor masterale, multe cursuri s-au desfășurat la DIMA – Design Industrial și Managementul Afacerilor, cu specializări în domeniul industriei textile, cu profesori de acolo. Iar exemplele folosite de ei au fost chiar din acest domeniu, ceea ce mie mi-a plăcut și mi-a fost de mare folos. Pe de altă parte, anii de facultate și master nu s-au risipit degeaba. Niciodată nu se știe cum evoluează situația, deci mă pot reorienta oricând, dacă este nevoie.
În final, o întrebare personală: ce sfaturi, ce mesaj ai pentru noi, cei care mai suntem încă elevi?
În primul rând, să profitați de timpul liber pe care îl aveți la dispoziție acum, pentru că veți ajunge, aproape pe nesimțite, la perioada în care nu veți mai avea timp pentru voi, într-o lume alertă și mereu în schimbare, la care va trebui să vă adaptați din mers.
Iar acum, în această perioadă, chiar aveți acest timp la dispoziție, chiar dacă nu vi l-ați dorit, și e bine să vă gândiți mai mult și mai profund la lucrurile care sunt cu adevărat importante pentru voi, pentru noi toți. Descoperiți-vă pe voi înșivă, gândiți-vă la ce vă place, explorați cât mai multe domenii și posibilități, încercați să vă duceți visele la bun sfârșit, indiferent dacă aveți sau nu susținere, munciți cât mai mult pentru ceea ce vă doriți să faceți!
Apoi, indiferent de domeniul principal ales, să aveți tot timpul un Plan B, pentru că nu se știe niciodată dacă Planul A va avea succes. De exemplu, grupul ELSACO, unde am lucrat o perioadă, a început cu furnizarea apometrelor, contoarelor, apoi au început să facă instalații video, de supraveghere, după aceea canalizări etc.
Sfatul meu este să învățați și să aprofundați cât mai multe, din mai multe domenii de activitate, care vă interesează și să vă străduiți, oriunde vă aflați, să fiți buni în ceea ce faceți.
***
Un material realizat pe platforma zoom de: Alexandru Cărămidariu (12A), Andrei Chirieac și Valentin Zaharia (10A) – Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” Botoșani, coordonare prof. Rodica Gavril
Ilustrație originală de Maria Dumitrescu – Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” București
Corectură și editare: Iulia Dromereschi și Radu Eremia
Toate drepturile rezervate platformei AIVImedia.hub. Pentru preluare și distribuire în facsimil sau integral, vă rugăm să ne contactați. Documentare și publicare cu respectarea normelor GDPR și privind imaginea în vigoare.
Un interviu în care s-au „întâlnit” virtual 3 elevi ai Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi”, din promoții diferite, cu o absolventă a liceului. Trei generații de tineri, care au urmat/urmează aceeași specializare – Matematică-Informatică, toți implicați în diverse proiecte profesionale, educaționale, de voluntariat și europene. Tineri cu interese diverse, pasiuni din domenii foarte diferite între ele. Și totuși, au trăit împreună această experiență deosebită, facilitată de acest nou proiect, inedit și interesant, iar aceasta le poate modifica perspectivele, pentru prezent și viitor.
Sper ca acest material, la fel ca toate celelalte, intrate deja sau în pregătire pentru „portofoliul” proiectului, să-i încurajeze pe tineri să învețe, să se pregătească și, mai ales, să se implice cât mai activ în proiect, pentru a dobândi și dezvolta abilități și comportamente foarte utile pentru ei.
Mulțumim, Adelina – sper să reușești în tot ce îți propui, Maria – ești foarte talentată, ilustrația ta e minunată, Iulia și Radu, pentru tot sprijinul oferit acestor tineri! Felicitări, Alexandru, Andrei și Valentin – e un material foarte bun!