Cover Zilele Filmului Maghiar din Cluj FOTO Fundația Tranzit

A XIII-a ediție a Zilelor Filmului Maghiar din Cluj

Proiecții de film legate de Cluj

în toate genurile, de la filme de lungmetraj la animație,

din toate perioadele, de la filmul mut până în prezent,

filme din și despre Cluj, pentru toate vârstele,

filme despre lume ale autorilor clujeni

și oameni din Cluj în filmele din întreaga lume.

Fundația Tranzit organizează pentru a 13-a oară Zilele Filmului Maghiar din Cluj, din cadrul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj.

În cadrul evenimentului publicul va avea ocazia de a viziona filme realizate de autori din Cluj, precum și filme din cadrul atelierelor de film din Cluj (Video Pontes, Emisiunea în limba maghiară a TVR Cluj, Filmtett, UBB Facultatea de Teatru și Televiziune, Sapientia EMTE – Departamentul de film, foto și media, Minimum Party). Proiecțiile sunt urmate de discuții cu invitați și autori.

Anul acesta vor fi organizate, pe lângă proiecții, o expoziție și două concerte. Va avea loc și gătitul tradițional al gulașului și masa comună. Participarea la programele Zilelor Filmului Maghiar din Cluj e gratuită.

 

Afiș Zilele Filmului Maghiar FOTO Fundația Tranzit

Evenimentele au început de pe 14 august, cu vernisajul expoziției Outsider Art. Aceasta își propune să sensibilizeze publicul cu privire la creativitatea artistică a persoanelor cu dizabilități și să promoveze incluziunea socială. Expoziția va fi însoțită, în ultima zi a festivalului, de un concert al Ansamblului Curcubeu din Tordas, organizat de Fundația United by Music. Acesta are ca scop abilitarea persoanelor cu talente artistice și cu dizabilități. 

În prima zi au avut loc și proiecțiile de film: Comunitatea armeană din Gherla (Gáspár-Gábor Kalamár) și Treasure City (Szabolcs Hajdú), urmate de ateliere de film și discuții cu creatorii. 

Următoarele zile vor aduce în fața publicului o diversitate de filme și activități, printre care: Signal – film de groază animat (Péter Vácz, 2021), Povești cu uși – animație (Franck Furik, 2021), Exercițiu de actorie – scurtmetraj (Rezidenții Atelierului Filmtett, 2021), Atenție: Locuitori ai râului! – eseu video despre coregrafia din cadrul proiectului Dance Lab (Alexandra Dancs – Attila Gödri – Urvi Vora, 2021), Ai un foc? – scurtmetraj (Blanka Nagy), Spirala – lungmetraj (Cecília Felméri).

Zilele Filmului Maghiar este un eveniment organizat de Fundația Tranzit și finanțat de Fundația Communitas, Nemzeti Kulturális Alap și Magyar Művészeti Akadémia.

1
Teodora Dumitroaea
Mereu mi-au plăcut poveștile. Și mereu mi-au plăcut oamenii. Iar când legi oamenii de povești, ajungi la viață, la comunitate, la ideea de a primi și de a oferi.