Povestea antreprenorului Marius Pahîț. „Totul a fost din pasiune, banii sunt o chestie relativă”

Marius Pahîț este un tânăr antreprenor din județul Botoșani care a reușit să se ocupe de mai multe proiecte profesionale din zona IT chiar și în perioada stării de urgență. Pahîț ne-a vorbit despre evoluția business-urilor sale, despre adaptarea la situație și despre ce sfaturi are pentru elevii din liceul pe care l-a absolvit.


AIVImedia.hub a vorbit, în luna martie, cu Marius Pahîț, un tânăr antreprenor din domeniul IT, care a absolvit Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” din Botoșani. Marius Pahîț, pasionat de informatică, le-a vorbit redactorilor AIVImedia.hub din Botoșani despre ce înseamnă începerea unui business, perseverența și adaptara la o piață aflată în plină schimbare.

AIVImedia.hub: Cine este Marius Pahîț, un antreprenor aflat în primii ani de business?

Marius Pahîț: Mă numesc Marius Pahîț, am 28 de ani, am început liceul în 2007 și l-am absolvit în 2011, apoi am urmat o facultate cu specializare în calculatoare de la Suceava timp de patru ani, apoi m-am înscris la master. Din anul III de facultate m-am angajat la o multinațională. Am fost prima dată într-un internship, pentru care căutau tinere talente. În trei săptămâni am avut de realizat un proiect în miniatură, o aplicatie care aduna feed-uri de la mai multe site-uri. Apoi m-am angajat. Lucram în paralel cu studiile. Facultatea îmi permitea să fac acest lucru, pentru că aveam timp. Multinaționala este o companie foarte permisivă: trebuie să lucrezi opt ore pe zi, nu contează când le lucrezi, dar ai un meeting odată pe zi, în funcție de proiect, și după ești liber să îți faci treaba. În acești șapte ani în care am lucrat acolo, de patru lucrez de acasă. Sunt avantaje și dezavantaje în munca de acasă. Un dezavantaj ar fi că ai mult mai multe tentații decât la birou, din acest motiv am închiriat în Botoșani un birou, unde lucrez cu un coleg, angajat în MARS Software, și de acolo îmi fac treaba.

Marius Pahit
Fotografie din arhiva personală a lui Marius Pahîț

Ideea ta de business a fost mai mult de nevoie sau din pasiune?

Totul a fost pasiune. Nevoia e o chestie relativă, ca și banii – cu cât ai mai mulți, cu atât cheltui mai mulți. Cu cât vrei să faci mai mult, cu atât vei face mai mult. Încă din timpul liceului am reușit să fac bani în plus, ajutându-mi colegii cu lucrări micuțe. Cu timpul, am început să am mai multi clienți. Întâi am lucrat pentru parteneri mici, dar am trecut la firme mai mari, și așa am ajuns să îmi deschid propria firmă, iar odată cu aceasta au apărut și foarte multe contracte, din recomandările foștilor clienți. Am reușit să profesez în acest domeniu deoarece am ales ceva ce mi-a plăcut și am lucrat cu plăcere.

Să înțelegem că în perioada stării de urgență nu ai avut probleme în ceea ce privește business-ul?

Nu pot spune că nu am fost afectat, deoarece clienții au fost mai reticenți. Chiar și eu, ca persoană fizică, îmi cumpăram doar lucrurile necesare, din precauție. Companiile și clienții trec printr-o perioadă mai dificilă. Eu am avut proiecte finanțate din fonduri europene și încă am de lucru la ele.

A fost greu la început sau ai avut nevoie de sprijin?

Vorbind de MARS Software, acesta a urcat de la sine și începând cu data de 1 ianuarie 2015 lucrez și mă întrețin doar din asta. Am reușit să îmbin MARS Software cu munca și cu serviciile de fotografie pe care le oferim. La atelier (n. red. Adelaide Atelier, un start up pe care îl are împreună cu soția sa) a trebui să cheltuim toți banii primiți din fonduri europene până în iunie, pentru a implementa proiectul în termenii agreați.

Dacă nu ați fi cheltuit toți banii, ce s-ar fi întâmplat cu fondurile?

Noi am facut o parte din achiziții, mai aveam de cumpărat niște piese de mobilier și o autoutilitară. Dacă nu am fi reușit să cheltuim banii până în iunie, nu i-am mai fi putut folosi și ar fi fost păcat, pentru că nu îți dă nimeni 15.000 de euro.

În perioada de pandemie, care este programul tău zilnic?

Lucrez non-stop, nu am program redus pentru că lucrăm pentru o firmă din SUA. Au fost și ei destul de afectați, dar nu destul ca să fie probleme, deocamdată. Eu sunt o persoană matinală: la ora 7.00 nu mai pot să stau în pat, iar la ora 8.00 îmi încep activitatea.

MARS Software are o paletă destul de largă de servicii. Ne poți povesti mai multe?

Cele mai solicitate servicii sunt site-urile web de prezentare, apoi partea de grafică.

În timpul liceului, ce te pasiona?

În timpul liceului nu am fost pasionat aproape de nimic, până în ultimul an, când am descoperit bazele de date și a început să îmi placă programarea. Ca sfat de la mine, tot ce trebuie să faceți e să învățați 80% din timpul vostru. Știu că pare aberant. Dacă îmi spunea și mie cineva asta în timpul liceului, nu îl credeam, dar o să vă ajute pe viitor acest bagaj de cunoștințe.


4

1 comentariu

  • Îmi place foarte mult acest interviu! Și nu (numai) pentru că cei 4 protagoniști mi-au fost/îmi sunt încă elevi, la Mate-Info, deși e un motiv de mare mândrie pentru mine – tema aleasă este strict legată de specializarea lor, plasată astfel într-o perspectivă nouă, dar relevantă, pentru elevi!
    Tinerii aceștia mă surprind mereu, cu fiecare material realizat de ei! Că sunt inteligenți, isteți, muncitori – știam de la orele de curs. Dar descopăr, cu bucurie și cu mândrie, și multe alteke despre ei – că sunt creativi, dedicați, pasionați, că muncesc bine în echipe diverse, că se adaptează la contexte diferite, că sunt comunicativi și se descurcă din ce în ce mai bine în relaționarea cu oameni noi, pe care ii cunosc prima dată!
    Iar pentru că la formarea, dezvoltarea sau chiar numai descoperirea acestor calități a contribuit și implicarea lor în Proiectul AIVI MediaHub, merită cu prisosință susținerea, promovarea, continuarea și diversificarea obiectivelor și activităților sale – rezultatele se oglindesc nu doar în număr de materiale, ci și în investiția nevăzută în acești tineri, care devin mai frumoși, mai buni, mai încrezători în ei înșiși.
    Felicitări tuturor!